Procuratura Republicii Moldova împlineşte 25 de ani de la fondare

Procuratura Republicii Moldova împlineşte 25 de ani de la fondare

Corina Bezer

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la crearea Procuraturii Republicii Moldova, astăzi a avut loc conferinţa internaţională „Perspectivele dezvoltării procuraturii moderne: asigurarea independenţei şi specializarea procurorilor”. Evenimentul a avut scopul de a fi discutat progresul reformei instituției, realizările obţinute, precum şi provocările înfruntate. Au participat peste 200 de persoane, printre care invitaţi din România, Germania, Belgia sau Ucraina.

„Lungile perioade de instabilitate au afectat funcţionarea şi credibilitatea multor instituţii importante ale statului, inclusiv a Procuraturii. Abia anul trecut am reuşit să avem un cadru nou legislativ, în care să funcţionăm, unul modern, adaptat la nevoile reale ale instituţiei pentru a combate corupţia şi infracţionalitatea tot mai diversificată şi tot mai complexă. Aşadar, această aniversare de 25 de ani vine într-un moment foarte important pentru noi, ne găseşte pe un drum nou pe calea implementării unor reforme profunde”, a declarat EDUARD HARUNJEN, procuror general.

Cu un mesaj de felicitare a venit şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care şi-a manifestat convingerea că instituţia procuraturii va deveni din ce în ce mai eficientă şi mai credibilă în ochii cetăţenilor. „Preluarea practicilor din alte state europene în ceea ce priveşte de exemplu investigarea crimelor de corupţie, cum e exemplul foarte bun al DNA-ului în România, este un factor de interes major, ţinând cont de eforturile anticorupţie pe care le promovăm”, a menționat ANDRIAN CANDU, Preşedintele Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat că reforma în justiţie reprezintă o premisă importantă pentru dezvoltarea statului de drept, iar autorităţile trebuie să continue să demonstreze voinţă politică şi măsuri concrete pentru implementarea obiectivelor propuse. „Aceşti 25 de ani au fost de construcţie a statului de drept, cu multe lecţii, sper învăţate de către noi, multe provocări, dificultăţi, dar şi cu multe realizări”, a subliniat  VLADIMIR CEBOTARI, ministrul Justiţiei.

La eveniment a fost prezent şi Ambasadorul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care a încurajat continuarea reformei în procuratură, spunând că doar astfel vor putea fi eliminate cazurile de corupţie şi fărădelegi. „După mai multe amânări, pe data de 25 februarie 2016 a fost adoptată Legea cu privire la Procuratură. Aceasta a reprezentat un pas important. Acum urmează un alt pas deosebit de important – implementarea”, a accentuat  PIRKKA TAPIOLA, ambasadorul deleaţiei UE în Republica Moldova

Evenimentul a continuat cu premierea celor mai buni procurori pentru realizări remarcabile în activitate.