Ziua Națională a Culturii

PROGRAM// Suită de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale

Corina Bezer

Ziua de 15 ianuarie 2017, cu începere de la ora 10.00, va debuta cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Manifestările vor continua cu recitalul de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plasitici îmbrăcaţi în costume de epocă, iar defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”din Chişinău şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.

În aceeaşi ambianţă de secol XIX, va fi vernisată şi expoziția „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii!”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, va avea loc, la ora 10.45, la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt.  

În spiritul tradiției junimiste și a reuniunilor de la „Bolta Rece” din Iași, Cafeneaua de la Casa Scriitorilor din Chișinău și vinăria „Purcari” vor oferi publicului câte un pahar de vin fiert cu piper și  scorțișoară, conform unui comunicat de presă emis de ICR.

Manifestările vor continua la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, unde, începând cu ora 14.00, vor fi prezentate noile colecții ale muzeului.