ff

Promo-LEX constată mai multe încălcări: urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale; prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare; fotografierea buletinelor de vot

Corina Bezer

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 1 caz.

SV 1/46 Chișinău. Președintele SV nu permite deplasarea observatorului prin SV. În momentul în care Observatorul pe Termen Scurt (OTS) s-a apropiat de listele electorale să vadă de ce s-a revoltat un alegător, președintele SV i-a interzis acest lucru, invocând datele cu caracter personal

Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 4 cazuri

SV 1/285 Chișinău. În raza de 100 metri de la BESV este un panou publicitar , pe care se află postere A4.

SV 2/238 Bălți. Prezența posterelor A4.

SV 1/138 Chișinău. Este prezent un panou electoral cu afișele a doi candidați.

SV 1/265 Chișinău. În raza de 100 metri de la  BSV  se află afișe electorale a 3 candidați.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot –9 cazuri.

SV 1/289 Chișinău. În cadrul SV sunt 2 urne staționare, care au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii. OTS menționează că în incinta SV mai sunt sigilii disponibile. Președintele SV a declarat că nu dispune.

SV 1/245 Chișinău. Urnele de vot staționare (2) au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii. Președintele BSV a declarat că nu dispune de un număr mai mare de sigilii.

SV 1/213 Chișinău. În incinta SV sunt 2 urne staționare care au fost sigilate doar cu câte 3 sigilii fiecare.

SV 1/257 Chișinău. În cadrul SV  o urnă de vot staționară are doar 3 sigilii Un sigiliu s-a deteriorat, sunt sigilii de rezervă, însă președintele SV nu le-a aplicat.

SV 1/180 Chișinău. Urnele de vot din secția de votare au doar câte 2 sigilii pentru fiecare (2 urne. BESV a primit doar 5 sigilii pentru urnele de vot.

SV 1/160 Chișinău. Urnele de vot din secția de votare (2 urne) au doar câte 2 sigilii. Motivul invocat este un număr de sigilii suficiente.

SV 1/219 Chișinău. Două urne au fost sigilate cu câte 3 sigilii.

SV 1/229 Chișinău. În cadrul SV 2 urne staționare au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii. Președintele a declarat că nu sunt sigilii suficiente pentru a le sigila cu 4.

SV 1/236 Chișinău. În cadrul SV sunt 3 urne de vot, 2 staționare la care lipsesc câte 2 sigilii și urna mobila la care lipsește o sigilă.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secției de votare – 3 cazuri

SV 16/43 Jora de Mijloc. 2 persoane din partea unu concurent se află de la deschiderea votării în incinta secției de votare. Au zis că sunt observatori dar nu au legitimațiile și au zis că o sa le primească mai târziu. Au instalat camere video și fac poze.

SV 1/128 Chișinău. Un cetățean se află în incinta secției de votare de aproximativ 30 de minute, posibil este soțul unei membre al BESV, nimeni nu i-a spus să iasă și nu i-a făcut observații.

SV 1/104 Chișinău. Secția de votare se află în incinta Universității I. Creangă, str. Cornului, în spatele cabinei de vot, se află o gheretă cu ferestre unde stă paza (o persoană) a fost rugată să plece, însă nu dorește.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

SV 16/041 Jora de Mijloc. Un alegator s-a adresat către președinte pentru a sesiza prezența camerelor video. La inițiativa președintelui, secția pe 10-15 min. și a întrebat membrii secției dacă sunt pro sau contra camerelor. Membrii BESV au votat NU, doar președintele era pentru. In final camerele au fost deconectate, dar sunt încă acolo pe loc.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 1 caz.

SV 16/042 Jora de Mijloc. Mai multe persoane din partea unui candidat se afla la 30 m de la secția de votare. Ei sunt cu o mașina Opel, culoarea albastra, Nr. OR BK 056, cu care aduc alegatori la secția de votare și îi verifica înainte de a intra în secție. Cel puțin de 2 ori au adus persoane.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 6 cazuri.

SV 1/10 Chișinău. La ora 07:00, a dispărut conexiunea la internet. A fost contactat serviciul suport tehnic.

SV 2/42 Bălți. Internetul s-a deconectat pe 5 minute, dar în acel timp alegătorii au fost verificați pe listele de hârtie.

SV 1/299 Chișinău. În cadrul  SV pe o perioadă de 15 minute nu a fost posibilă accesarea sistemul SIAS. În toată această perioadă nu s-a votat. Problema a fost rezolvată fiind necesar intervenția unui tehnician fiind o defecțiune la rețeaua de internet.

SV 1/128 Chișinău. Lucrează doar un singur operator, din cauza că internetul prin cablu nu funcționează, și doar un operator dispune de modem cu internet.

SV 1/246 Chișinău. Nu a fost conexiune la internet o scurtă perioadă de timp. Nu a fost niciun alegător în acea perioadă. Conexiunea a apărut.

SV 1/120 Chișinău. Unul din calculatoare nu funcționează, operatorul a plecat la CEC după un alt calculator. Între timp se formează coadă, atunci când vin mai mulți alegători în același timp

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 2 cazuri.

SV 1/85 Chișinău. Un alegător a observat pe lista electorală că pe adresa sa este înregistrată încă o persoană necunoscută. Acest caz s-a repetat și la alegerile precedente. Doamna a scris cerere și data trecută și data asta.

SV 1/80 Chișinău. Un alegător a observat în lista electorală că pe adresa la care este domiciliat mai este înscrisă o persoană necunoscută. Nu a scris nicio cerere.

 

Fotografierea buletinelor de vot – 1 caz.

SV 1/027. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, un observator a văzut și anunțat președintele SV , dar era prea târziu căci alegătorul ieșise.

 

Altele – 2 cazuri.

SV 1/115, Chișinău. La ora 07:20, un observator al unui concurent era prezent în incinta secției de votare fără buletinul de identitate. Membrii BESV i-au permis să intre doar cu acreditarea.

SV 1/245 Chișinău. Un alegător s-a înregistrat în sistem, după care nu a dorit să ia buletinul de vot și a plecat. Buletinul lui a rămas intact, nu a fost anulat.

Misiunea de observare Promo-LEX a alegerilor locale noi din 20 mai 2018 monitorizează scrutinul prin intermediul a 8 observatori pe termen lung (OTL) în cele 7 circumscripții electorale constituite. În ziua scrutinului, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din circumscripție.