Alegeri Republica Moldova

Promo-LEX: secții de vot deschise cu întârziere, urne de vot care nu au fost sigilate, dar și prezența materialelor de publicitate în raza secției de votare

Corina Bezer

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 1 caz.

SV 59, Botanica, Chișinău. Observatorului Promo-LEX i s-a îngrădit procesul de observare liberă în secția de votare.

Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri

SV 304, Trușeni, Chișinău. La ora 06:40, în raza a 50 metri de la SV, pe un panou informativ, au fost identificate afișe cu conținut electoral pro-referendum.

SV. 117, Centru, Chișinău. Poster in raza de 100 metri de secția de votare, cu un conținut ce îndeamnă alegatorii sa voteze demiterea primarului general al Municipiului Chișinău.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri.

SV 278, Vatra, Chișinău. Urna de vot a fost sigilată doar cu 3 sigilii. Președintele SV a motivat prin faptul că al patrulea sigiliu este necesar pentru urna de vot mobilă (de facto, urna de vot mobilă are alte sigilii).

SV 247, Râșcani, Chișinău. S-a constatat că la sigilarea urnei de vot, Președintele SV a rupt din neatenție un sigiliu, acesta nefiind înlocuit cu altul întreg.

SV 269, Sângera, Chișinău. S-a constatat sigilarea celor 2 urne de vot doar cu câte 2 sigilii (în loc de 4 sigilii la fiecare).

SV. 190, Ciocana, Chișinău. Insuficiente sigilii la deschiderea SV (ora 7:00), la 3 urne doar 5 sigilii.

SV. 137, Centru, Chișinău. Lipsesc sigiliile, inițial erau 6 sigilii, Sunt 3 urne de vot, 2 staționare și 1 una mobilă. Este sigilată doar o urnă din secția de votare și urna mobilă. Președintele BESV a contactat pe cineva care să aducă sigilii.

SV. 180, Ciocana, Chișinău. Urnele staționare sigilate cu un număr mai mic de sigilii, urna mobila sigilata cu o clamă.

SV.108, Buiucani, Chișinău. Urnele staționare sigilate cu un număr mai mic de sigilii.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 1 caz.

SV 54, Botanica, Chișinău. Sistemul de operare a dat eroare. A fost telefonată echipa tehnică și s-a rezolvat problema.

Deficiențe în listele electorale  – 1 caz

SV 260, Cricova, Chișinău. Un alegător sa prezentat la secția de votare, în timpul în care domnul se semna pe listele electorale a sesizat prezența pe liste numele soției sale care este decedată.

Fotografierea buletinelor de vot – 1 caz

SV 29. Botanica, Chișinău.  A fost fotografiat un buletin de vot de către un alegător. A fost sesizată poliția.