avort

Protest la Chișinău împotriva proiectului de lege care interzice total avorturile în Polonia

Zina Darii

Aproximativ 20 de persoane au protestat în fața ambasada Poloniei din Chișinău împotriva intenției guvernului conservator de la Varșovia de a adopta o lege care interzice în întregime avorturile,  lege sprijinită de biserica catolică. 

Avortul este permis în Polonia în anumite situații, inclusiv dacă este necesar pentru a proteja viața și sănătatea mamei sau dacă sarcina este rezultatul unui viol. 

 

protest

Protestatarii au adus cu ei umerașe – simbolul avorturilor ilegale. Polina Ceastuhina, una dintre participantele la demostraţie a declarat:

 „Cuierele erau una din metodele, practic barbare, la care decurgeau femeile pentru a-și face avort, atunci când nu li se permitea acest lucru în condiții legale. Multe femei au murit. Un exemplu ar fi interzicerea avortului pe timpurile lui Ceaușescu, în România, când mii de femei au murit pentru că făceau avorturi prin metode care nu erau medicale sau sigure pentru ele”.

Un alt participant la protest, Gheorghe Zugravu, consideră că astfel de legi pun în pericol drepturile omului. 

„Pentru mine personal este o chestiune legată de drepturile omului și anume de dreptul fiecărei persoane de a fi stăpân pe propriul corp. Polonia este cam înapoiată ce ține de drepturile femeilor de a face ce doresc cu propriul corp. Este important să fim solidari cu femeile din Polonia pentru a arăta că ne pasă”, spune acesta.

 

protest

Demonstranții au scandat „Solidaritate!” și „Nu interzicerii avorturtului!”. Protestatarii spun că asemenea proteste se desfăşoară în mai multe ţări din Europa.

protest