aa

Proteste la Chișinău și București împotriva declarațiilor Ambasadorului Pettit: Unioniștii au cerut rechemarea ambasadorului american

Corina Bezer

Manifestanţii au redactat o scrisoare în adresa Secretarului american John Kerry, în care cer ca SUA să recunoască că declaraţia respectivă a fost o gafă a Ambasadorului şi că accentele nu au fost puse cum trebuie. 

„Nu ştiu dacă un aliat al nostru, al României, poate spune aşa ceva. Sperăm că SUA să se dezică de acest ambasador şi să-şi ceară scuze. Totodată, cerem şi Ambasadei de la Bucureşti să se expună faţă de aceste afirmaţii”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012. 

Unioniştii anunţă că vor sta non-stop în faţa Amabasadei SUA până nu va veni o primă reacţie din partea statului american. 

La Chişinău, în faţa manifestanţilor a ieşit un reprezentant al Ambasadei căruia i-au fost date câteva volume de istorie, gest însoţit de mesajul: „Spuneţi-i domnului Ambasador să citească şi să se convingă că Basarabia e România!”

Totodată, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că se va consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare, în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune referitoare la afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit.