De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 10 ore

Curtea de Apel

„Reforma” justiției: Un judecător condamnat la închisoare pentru mită a fost disculpat de Curtea de Apel

Corina Bezer

Instanţa de apel a dispus încetarea procesului penal pe motivul că fapta nu constituie infracţiune, ci contravenţie, iar procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea  termenului de prescripţie.

Aminti că judecătorul Gheorghe Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru faptul că, la 09.10.2013, aflându-se în biroul de serviciu, având spre examinare o cauză civilă privind încasarea datoriei, a acceptat de la pârât, prin intermediul avocatului său, suma de 200 dolari SUA pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului.

Procuratura consideră ilegală hotărârea instanţei de apel și îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei.

Totodată, instituția își exprimă îngrijorarea faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici pe cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti, la fel documentat şi reţinut în flagrant în momentul primirii mitei.

Conform legislaţiei naţionale, infracţiunile de corupţie sunt infracţiuni de o gravitate sporită, iar combaterea acestui fenomen trebuie să constituie o prioritate pentru toate instituţiile, inclusiv instanţele de judecată.