Refugiații ucraineni se vor putea angaja mai ușor în Republica Moldova

Corina Bezer

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis că, pe perioada stării de urgență, cetățenii ucraineni vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova fără obţinerea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă. 

Angajarea acestora se va face pe perioada stării de urgență în baza contractului individual de muncă cu durată determinată și în baza numărului de identitate atribuit cetățenilor ucraineni la trecerea frontierei și a copiei actului de identitate. Angajatorul va notifica Agenția Națională de Ocupare a Forței Muncă în termen de 5 zile de la data angajării.

Membrii CSE au mai decis să permită deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor aferente donațiilor în scopuri de plasament temporar și pentru gestionarea fluxului refugiaților, efectuate către autoritățile publice, instituțiile publice sau organizațiile necomerciale specificate.

O altă decizie a CSE se referă la simplificarea procedurii de deschidere a conturilor bancare pentru persoanele fizice care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova din Ucraina, începând cu data de 23 februarie 2022. Băncile comerciale vor aplica măsuri de precauție simplificată până la 10.000 euro per client.