Drumuri Chisinau

Regulamentul circulației rutiere ar putea fi modificat! Iată care vor fi noile reguli

Corina Bezer

Potrivit autorilor documentului, modificările propuse și includerea noţiunilor şi termenilor noi „conducere preventivă”,  „motocultor”, „parapet”,  a elementelor noi de semnalizare rutieră (indicatoare rutiere, marcaj rutier etc.), viteza de deplasare (în localităţi şi în afara localităţilor pe unele porţiuni de drum), vor contribui la sporirea gradului de organizare şi de siguranţă în trafic a transportului pe drumurile publice.

Astfel, în localităţi, viteza maximă admisă va fi de 50 km/h, prin zonele rezidenţiale –20 km/h, pe teritoriile adiacente drumului și zonele pietonale –5 km/h. 

Totodată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3.500 kg, limita de 90 km/h poate fi majorată până la 110 km/h; pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3.500 kg care tractează o remorcă, limita de 70 km/h poate fi majorată până la 90 km/h.

Mai mult, în cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite gheaţă,  polei, zăpadă sau piatră cubică umedă, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu cel puţin 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în conducerea autovehiculelor este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. În prezent, șoferilor începători le este interzis să circule cu o viteză mai mare de 70 km/h.

De asemenea, viteza maximă admisă pentru autovehicule destinate transportului de încărcături periculoase, cu masa şi/sau gabaritul depăşite, este de 40 km/hîn localităţi, iar în afara localităţilor de 70 km/h. Aceste autovehicule vor purta în spate semnul distinctiv.