Grădinița

Reportaj Nordnews// Grădinița din Târnova, raionul Edineț, renovată la standarde europene cu sprijinul României

Corina Bezer

„Condițiile sunt foarte bune, copiii vin (acasă) foarte mulțumiți de la grădiniță, cu o bucurie enormă. Aș putea spune că este o grădiniță dintre cele mai bune din raion, este foarte cald, copiii vin doar într-o maletă, nu îi îmbrăcăm gros”, a declarat un părinte.

Grație condițiilor moderne, grădinița nu duce lipsă de copii. Instituția a fost dotată cu mobilier, tehnică nou și blocuri sanitare.

„Grădinița „Ghiocel” are bloc sanitar bine dotat cu cratițe de inox, bucătărese bine instruite, avem soră medicală și cabinet medical, avem condiții foarte bune, dacă înainte, în blocul sanitar nu se încălzea, era greu să facem mâncare, bucăteresele lucrau în frig, acum avem condiții minunate”, a spus directorrul grădiniței, Ala Goraș.

Copiii de aici au parte de jucării personalizate și câte trei seturi de albituri indivuale. Mai mult, micuții pot urmări emisiuni educaționale la televizoarele achiziționate în cadrul proiectului.

„Este foarte bine pentru că avem condiții și este ușor de lucrat cu copii chiar și pe timp de pandemie. Noi suntem prima grădiniță din raion care s-a redeschis pe data de șapte septembrie. Înainte ne încălzeam de la sobe, se încălzea doar sala de grupă, dormitorul nu se încălzea, acum se încălzește totul și este foarte bine”, a spus educatoarea Georgeta Feodorov.

Inițiativa de a reabilita grădinița aparține primarului, care și-a dorit condiții mai bune pentru copiii din sat.

„Îmi era rușine de satul meu, pentru că era într-o stare de pe vremea colhozului. Am aplicat la un poiect în două etape. În prima etapă a fost renovată parțial grădinița, au fost realizate lucrările pe interior, schimbate geamurile, ușile, blocurile sanitare. În primul meu an de mandat, eu intram în grupele pentru copii și erau  doar câte trei-patru copii, sărmanii nu rezistau până la sfârșitul zilei, era foarte frig, se încălzeau cu sobe. Astăzi avem o cazangerie, avem condiții europene și moderne”, a declarat Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova, rnl Râșcani.

Renovarea grădiniței din Tîrnova a avut loc în cadrul unui proiect finanțat prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM). România a alocat în acest sens 2,4 milioane de lei, iar autoritățile locale au contribuit cu 300 de mii de lei.

sursa: nordnews.md