Republica Moldova - teatru de război

Republica Moldova – statul care poate declanșa un război în Europa

Corina Bezer

Imaginile surprinse la Chișinău în ziua când a fost votat Guvernul Filip, le-a amintit jurnaliștilor străini despre conflictul din Ucraina, care a început cu confruntări stradale, dar s-a transformat într-un adevărat război.

Jurnaliștii amintesc despre politica expansionistă a Rusiei, care s-a implicat în conflictele din Georgia, Donețk, dar și a anexat Crimeea. „Moldova este următoarea țintă a Cremlinului”, se menționează în reportaj. 

Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, cu o corupție record și o populație divizată în două. Așa este caracterizată Republica Moldova de către jurnaliștii străini. Potrivit acestora, faptul că țara nostră a devenit o țintă pentru Putin, este doar o consecință a instabilității orchestrate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Plahotniuc este o persoană care dispune de influență datorită averii pe care o deține și care folosește puterea în mod despotic, un clasic al strategiilor destabilizatoare ale Cremlinului”, consideră jurnaliștii din Franța.

Deși au făcut mai multe încercări, jurnaliștii francezi spun că a fost imposibil să se întâlnească cu cel mai influent om din Moldova.