Carte Verde

Republica Moldova va beneficia de sistemul Carte Verde, dar va rămâne sub supraveghere

Corina Bezer

Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA) precizează că proprietarii autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova vor putea să achiziționeze polițe „Carte Verde” și după data de 1 aprilie 2016, în punctele autorizate ale asigurătorilor emitenți „Carte Verde”. Polițele de asigurare care au fost achiziționate până în prezent, cât și cele care vor fi cumpărate după data de 1 aprilie 2016, dar a căror valabilitate nu depășește 31 decembrie 2016 vor rămâne în vigoare până la expirarea acestora.

Amintim că la sfârşitul lunii mai 2015 Consiliul Birourilor Carte Verde a decis suspendarea Moldovei din sistemul internaţional Carte Verde începând cu 1 octombrie 2015.
Penalitatea a survenit ca urmare a neregulilor înregistrate în sistemul de asigurări din Moldova, dar şi din cauză că BNAA a depus cu întârziere garanţia externă de 4,2 milioane de euro. Asta după ce, biroul local a ajuns în imposibilitate de plată în urma unor tranzacţii dubioase care au generat prejudicii de 25 de milioane de lei. Delapidările sunt investigate de Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală.