avion

Revoluția internetului a ajuns aici! Unul dintre marii operatori din România anunță internetul în avion

Corina Bezer

Rețeaua Europeană de Aviație (EAN) este prima rețea integrată de comunicații prin satelit din lume, o rețea terestră complementară bazată pe LTE construită pentru Europa. Cu alte cuvinte vei avea internet în avion. EAN este dezvoltată de Deutsche Telekom (corporația care controlează și Telekom România), împreună cu Nokia, iar rețeaua urmărește să asigure o acoperire broadband la nivelul tuturor celor 28 de membri. Astfel, EAN va conecta circa 300 de stații terestre din fiecare stat membru cu un satelit.

EAN oferă conexiune la internet în avion, fie că ești deasupra apei sau a uscatului și o oferă un serviciu de bandă largă pentru pasageri.

Deocamdată, viteza de conectare este de peste 75Mbps. Astfel, dacă te vei afla la bordul uneia dintre aeronavele care o să se bucure de EAN, vei putea utiliza rețelele sociale, vei distribui poze sau orice fel de conținut, cu viteza cu care ești obișnuit de acasă.

Călătoria cu avionul poate fi uneori plictisitoare, mai ales dacă nu ai destule materiale cu care să-ți pierzi timpul. Astfel că din ce în ce mai multe companii aeriene încep să ofere conexiune WiFi, ceea ce nu poate decât să te bucure. Un raport arată că numărul companiilor aeriene din întreaga lume care oferă conexiune la internet a crescut cu 17% față de anul trecut, numărul lor ajungând la 82.

Autor: Ana Ciobanu, reporter stagiar