Legea antifumat

Rezultate îmbucurătoare după implementarea legii privind controlul tutunului

Corina Bezer

Potrivit studiului, calitate bună a aerului avem în încăperile localurilor de alimentație publică în care nu se fumează și niveluri înalte de poluare a aerului în cele în care se admite fumatul. Astfel, în restaurantele, cafenelele şi barurile în care se respectă legea privind controlul tutunului, concentrația de pulberi în suspensie s-a redus cu peste 26 ori, în comparație cu anul 2013, când în aceste localuri era admis fumatul. „Din cele 25 de localuri selectate în 2017, 14 au fost vizitate în cadrul studiului din 2013, iar 11 au fost noi. Aceste localuri au fost localuri de alimentaţie publică, restaurante, cafenele şi baruri toate din municipiul Chişinău”, a declarat GHENADIE ŢURCANU, expert Centrul PAS.

Potrivit expertului, aceste localuri au fost vizitate în orele când există cei mai mulţi clienţi. Calitatea aerului a fost măsurată maximum 30 de minute.

„Măsurarea a fost făcută în zona centrală a încăperii. Când intram în încăpere nu ne aşezam undeva lângă persoanele care fumează direct, sau acolo unde este un geam sau sub sistemul de ventilaţie, dar cam în centru încăperii, ca să vedem care este calitatea aerului în general, a mai declarat expertul.

Conform studiului, din cele 25 de localuri verificate, 14  respectă legea antifumat, iar în 11 încă se mai fumează. În municipiul Chişinău există peste 700 de localuri care prestează servicii prin intermediul chelnerilor şi barmanilor.