Kaplan

Robert D. Kaplan: România se descurcă surprinzător de bine, iar rata creșterii economice este la un nivel ridicat

Corina Bezer

„În 1981 și, de fapt, de-a lungul anilor 1980, România era cu mult în urmă față de alte state. Totuși, în 2013, 2014, 2015 am constatat că România se descurcă surprinzător de bine. De fapt, cred că sistemul politic e mai sănătos decât cel din Polonia, mai sănătos decât cel din Ungaria, mai sănătos decât cel din Bulgaria. E greu să găsești o fostă țară membră a Pactului de la Varșovia în care politica și economia să fie la un nivel atât de bun ca în România. (…) Rata creșterii economice a României este la un nivel ridicat în comparație cu cele din restul Europei”, susține Kaplan.

El a precizat că românii își doresc schimbarea, iar asta demonstrează lupta aprigă împotriva corupției.

„Dar ideea e că românii se concentrează asupra lucrurilor importante. S-au săturat de corupție. Acesta e un lucru bun, nu e un lucru rău. Au un președinte care nici măcar nu e etnic român, e etnic sas. Acesta e un lucru bun, pentru că arată că populația nu mai gândește în termeni etnici, gândește în termeni universali, caută o conducere necoruptă, stabilă, tehnocrată, modernă. Populația asta cere și, treptat, asta obține”.

Kaplan consideră că România și Statele Unite „sunt mai apropiate acum decât ar putea spera cineva” iar această apropiere este dată și de faptul că „România e o țară din Europa Centrală și de Est care nu are un partid pro-rus, o facțiune pro-rusă”.