De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 16 ore

Roman Gluck

Roman Gluck (speaker Ignite Chișinău) – tânărul profesor care predă informatica ALTFEL

Sorina Noroc

 

Mi-am dorit să fiu profesor. Totuși, atunci când urmam programul școlar, simțeam că nu era ceea ce doreau elevii să studieze. Pentru o perioadă, am încetat să predau, din motivul unui job full time.  Odată ce am devenit freelancer, am revenit la ideea de a preda. Înainte de începutul anului școlar, i-am întrebat pe elevi ce doresc să cunoască din lumea IT, care sunt hobby-urile lor și ce citesc. Apoi, am creat un program de studii propriu. De atunci, am început să vorbim despre motoare de căutare şi despre cum să lucrezi cu informaţia, despre securitate, robotică, internet meme-uri, game development şi multe altele.” 

      Eram curioși să aflăm cum arată o oră predată de Roman. Iată ce ne-a răspuns:

De regulă, e puțin haos la început (râde), pentru că elevii mai întârzie, dar, odată ce mă cunosc și își dau seama că, dacă nu ajung la timp, ar  putea pierde o informație interesantă,  lucrurile se schimbă. Îi tratez pe elevi ca pe niște prieteni.

 … și anume acesta este motivul pentru care elevii devin tot mai interesați de tehnologiile informaționale, creează proiecte și participă la concursuri. Acestea sunt cele mai interesante experiențe pentru ei, spune Roman.

 

După ce facem  perioada de mentoring, aplicăm cunoștințele teoretice într-un proiect. Elevii indentifică o problemă, găsesc pentru aceasta o soluție IT și merg la concursuri. Din aceste experiențe, elevii învață că proiectul lor trebuie să ofere o soluție foarte bună, pe care să știe cum să o prezinte publicului și care să fie de un real ajutor pentru societate. 

 L-am rugat pe Roman să ne spună un motiv pentru care oamenii ar trebui să își transforme hobby-ul în profesie. Răspunsul a venit prompt, cu argumentul unui principiu japonez al armoniei:

Ikigai. Acesta este titlul unei teorii japoneze, conform căreia,  dacă faci un lucru care te pasionează, la care ești foarte bun, care îți aduce venit și oferă un avantaj societății, ești fericit. Cred că aceasta este armonia spre care trebuie să tinzi. Eu urmez acest principiu și să mă bucur de viață. Caut fericirea peste tot!

 

Ikigai

 Îl felicităm pe Roman Gluck pentru discursul pe care l-a susținut în cadrul evenimentului Ignite Talks Chișinău și, desigur, pentru că reușește să ofere elevilor informații dintre cele mai interesante. Îi mulțumim pentru timpul pe care l-a acordat echipei LIber TV.

 

 Interviu realizat cu Roman Gluck – Project manager în IT și educație