Steagul României

România sărbătoreşte astăzi 139 de ani de la proclamarea Independenţei

Corina Bezer

Din punct de vedere juridic, actul oficial de proclamare a Independenţei îl constituie moţiunea Parlamentului din 9 mai 1877, astfel că 9 mai este Ziua Independenţei României, potrivit unui studiu documentar istorico-juridic.

„Domnitorul Carol I a dorit ca “sărbătorirea” proclamării independenţei să se facă la 10 mai împreună cu aniversarea începutului domniei sale. Prin comasarea celor două evenimente, 9 mai 1877, data când a fost proclamată independenţa “a fost anexată şi s-a topit în cea de 10 mai” scrie profesorul Ion Bulei (…) Sa nu falsificăm istoria şi să admitem că 9 mai 1877 este Ziua Proclamării Independenţei României, iar 10 mai 1866 este ziua urcării pe tron a domnitorului Carol I (…) Zilei de 9 mai 1877 nu i se acordă atenţia pe care o merită şi a fost pe nedrept aproape uitată după 1989”, se arată în studiu.

Expresie a dorinței și voinței poporului român, proclamarea independenței și lupta pentru impunerea și recunoașterea ei au constituit actul politic și de jertfă al întregii națiuni române, apreciate de toți cei care au participat la acele evenimente.