La Poalele Tiglei

Sărbătoarea Meșterilor Populari „La Poalele Țiglei” a ajuns la a IX-a ediție

Corina Bezer

În acest an, sărbătoarea meșterilor populari „La Poalele Țiglei” poartă genericul „Frumoasă haină populară în cuvinte și culori” și are drept obiectiv valorificarea costumului autentic popular moldovenesc.

Astfel, 40 de meșteri populari din toată Republica își vor prezenta talentele în domeniul portului popular. Punctul culminat al evenimentului îl va constitui concursul Casa mare, în care participanții vor da dovadă de cunoașterea tradiției de amenajare  a acesteia.

Festivalul va începe la ora 14.00 cu Parada Portului Popular,  care va porni de la Primăria Văsieni spre Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”. La ora 15:00 va avea loc vernisajul expoziției ANNO-timpurile lui Vasile Botnaru. Evenimentul va culmina cu un recital al interpretei Geta Burlacu, cu începere de la ora 19:00, după care oaspeții și participanții se vor prinde în  Hora Satului.

Evenimentul face parte din programul internațional „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic. Acesta prevede un proiect cu durata de doi ani privind protejarea și reconsiderarea patrimoniului cultural, cât și sporirea potențialului organizațiilor societății civile din domeniul culturii. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Parteneriatului Estic. Concomitent cu Moldova proiectul se desfășoară în Belarus, Ucraina și Armenia, cu suportul consultativ și informațional al organizațiilor partenere și prevede o schemă de finanțare în cadrul programului de granturi mici a organizațiilor culturale non-guvernamentale și asociațiilor profesionale care își propun realizarea proiectelor inovative privind protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural național.