Republica Moldova - Uniunea Europeană

Se împlinesc șase ani de regim fără vize între UE şi Republica Moldova

Corina Bezer

Republica Moldova a fost prima ţară din componenţa asociaţiei de state numite Parteneriatul Estic căreia i s-a acceptat în 2014 regimul liberalizat de vize după îndeplinirea unei liste de condiţii cerute de UE, formulate mai curând de o manieră tehnică. Condiţiile au vizat diverse măsuri de precauţie – de la combaterea crimei organizate şi a corupţiei, promovarea reformele democratice şi până la adoptarea legislaţiei anti-discriminare.

Obţinerea regimului liberalizat de vize a fost o mare oportunitate pentru Republica Moldova, care trebuie să continue reformele pentru a aprofunda relaţiile cu Uniunea Europeană, susţin experţii. Ei mai afirmă că obţinerea regimului liberalizat de vize a reprezentat o realizare importantă pentru Chişinău, dar, în ultimii ani, relaţiile cu Uniunea Europeană nu au evoluat în sensul dorit, ceea ce nu a permis extinderea acestui regim, de exemplu, spre obţinerea dreptului la muncă a cetăţenilor Republicii Moldova.

Conform prevederilor legate de suspendarea vizelor, finalizate în noiembrie 2018, Bruxelles-ul este obligat să monitorizeze evoluţia parametrilor politici, dar şi tehnici, pe o durată de până la 7 ani din momentul eliminării vizelor. Ulterior, evaluarea situaţiei se poate face la necesitate sau la îndemnul Consiliului UE, sau a Parlamentului European. În acest fel, Republica Moldova se va afla pe radarul monitorizării UE cel puţin până în 2021, când se vor împlini 7 ani de la liberalizarea vizelor.

Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană privind suspendarea vizelor încă în 2008 şi a avut nevoie de şase ani ca să atingă ţinta. De la 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin un paşaport biometric pot călători pentru o perioadă de 90 de zile în Spaţiul Schengen, dar nu mai mult de 180 de zile pe an.