mama si copilul

Se vor majora indemnizațiile lunare pentru întreținerea copiilor

Adelina Scripcari

 

Guvernul a aprobat o hotărâre, care prevede că, începând cu 1 august 2016, se majorează cu 100 de lei indemnizaţia lunară pentru întreținerea copilului până la vârsta de 1,5 ani (în cazul persoanelor neasigurate) și cuantumul minim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani (în cazul persoanelor asigurate), care va constitui 540 de lei.

De asemenea, indemnizaţia acordată pentru fiecare copil adoptat sau aflat sub tutelă/curatelă va creşte cu 100 de lei şi va constitui 800 de lei lunar. Mijloacele financiare necesare în acest scop sunt prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul curent. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Costul majorării indemnizaţiilor de acest tip constituie peste 6 milioane lei, în anul curent.

Măsurile respective urmăresc promovarea politicilor de susţinere a familiilor cu copii, corespund prevederilor Programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2016-2018, dar şi obligaţiilor asumate în cadrul Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.