Aeroport Chișinău

Şeful Secţiei Control al Frontierei Chişinău Aeroport, împreună cu şeful adjunct de schimb şi un civil au ajuns pe banca acuzaților

Corina Bezer

În intervalul ianuarie – aprilie 2013, inculpaţii au organizat migrarea ilegală a cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul statelor membre ale spaţiului Schengen, în baza paşapoartelor române false.

Astfel, pentru 800 de euro de persoană, inculpaţii au realizat trecerea frontierei de stat, prin SCF ”Chişinău Aeroport”, în bază de paşapoarte române false, a trei moldoveni. Aceştia au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei pe cursa Chişinău-Venezia (Italia), iar ulterior, reîntorşi în ţară de către autorităţile competente ale Italiei şi Spaniei, care au şi depistat falsul în acte.

Fiind informat despre reîntoarcerea cetăţenilor în ţară, şeful SCF „Chişinău Aeroport” nu a întocmit actele de constatare cu ulterioara sesizare a organului de urmărire penală pentru examinare şi adoptarea unei soluţii legale pe caz, tăinuind faptul trecerii ilegale a frontierei de stat.

La demersul procurorilor, Şeful Secţiei control de frontieră „Chişinău Aeroport” a Centrului operaţiuni la frontiere  al Departamentului Poliţiei de Frontieră a fost suspendat provizoriu din funcţie.

Dacă vor fi recunoscuţi culpabili, inculpaţii riscă pînă la 5 ani închisoare, amenzi a cîte 16 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de pînă la 5 ani.