Cum prevenim orbirea la tineri?

SEMINAR// Cum prevenim orbirea la tineri?

Corina Bezer

La eveniment au fost prezentate cauzele și prevenirea Cataractei, Glaucomul, Retinopatia Diabetică de medicul oftalmolog Simone Giuseppe.

„Acest eveniment este organizat cu scopul de a prevedea vederea la tineri. Este pentru prima oară organizat în Republica Moldova și sperăm să aducem la cunoștină că aceaste boli sunt întradevă grave”, a afirmat Mariana Ștefan, organizatoare.

Printre pacienții cu cataractă, primul semn care arată că există o problemă este, de obicei, dificultatea de a vedea cât mai clar noaptea, vederea dublă, dar și prezența unor linii sau puncte luminoase. Fără intervenție, dificultătile legate de vedere devin din ce în ce mai pronunțate, ducând la pierderea semnificativă a vederii și chiar la orbire.

„Pierderea bruscă a vederii întotdeauna va reprezenta o situație de urgență, chiar dacă acestea nu afectează total vederea. Luați legatura cu un medic oftalmolog sau mergeți la camera de gardă a unui spital de oftalmologie”, a afirmat Simone Giuseppe, Doctor.

Conform medicilor, orbirea sau cecitatea constă în absența vederii din cauza unor leziuni ale mediilor transparente oculre. În Republica Moldova, o intervetie chirurgicala de eliminare a cataractei costă în medie 7 mii lei, pe când în țările europene acestea se fac gratuit.

Autor: Ana Ciobanu, reporter stagiar