serviciu

Serviciul Vamal este gata să extindă controlul comun la toate punctele de trecere a frontierei

Alexandrina Godiac

Extinderea controlului comun și dezvoltarea capacităților antifraudă ale Vămii au fost discutate în cadrul întrevederii de ieri a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a menționat că Serviciul Vamal al Republicii Moldova va continua să promoveze conceptul de control comun atât la frontiera cu Ucraina, cât și la cea cu România. „Serviciul Vamal este pregătit să efectueze controlul comun în orice punct vamal. Suntem gata să ne pliem pe toate condițiile, dacă acestea sunt în beneficiul călătorilor și al operatorilor economici. Mai ales că, în unele situații, nici nu e vorba de investiții, ci doar de bună organizare și cooperare. Mizăm, în continuare, pe susținerea EUBAM și sper să reușim să extindem controlul comun în cât mai multe posturi vamale”, a spus Directorul Serviciului Vamal.

În replică, șeful EUBAM a declarat: „Controlul comun s-a dovedit a fi un mecanism eficient la facilitarea comerțului și călătoriilor legitime, precum și pentru consolidarea securității frontierelor în regiune. Acest fapt a fost demonstrat de curând de lansarea cu succes a controlului comun în PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Misiunea EUBAM este dispusă în continuare să sprijine avansarea acestui concept”.