Focul Haric

Și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în Republica Moldova

Corina Bezer

O delegație a Mitropoliei Moldovei, condusă de Înalt Preasfințitul Mitropolit Vladimir, va merge în joia Paștelui la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va lua Lumina Sfântă. Din delegație vor face parte patru clerici, care se vor deplasa la Tel-Aviv cu o cursă comercială a companiei care în ultimii trei ani a susținut logistic aducerea Focului Haric în Republica Moldova, a menționat Mitropolia Moldovei într-un comunicat de presă.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Vadim Cheibaş  a declarat: „În ziua de sâmbătă, delegația mitropolitană se va deplasa în orașul vechi, Cetatea Ierusalimului, la mormântul Mântuitorului, unde conform tradiției se aprinde Lumina Sfântă, în jurul orei 14.00. Sâmbătă seara, în ajun de Paști, Lumina Sfântă va fi adusă în fața Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală. Lumina Sfântă va fi împărțită preoților și credincioșilor, care o vor răspândi în întreagă țară”.

De secole, Sfânta Lumină este considerată un miracol al Ortodoxiei. După ce Mântuitorul Hristos a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi, de atunci, focul divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare.

Rața Diana – stagiar FJȘC USM