ff

Singurul liceul românesc din Comrat, renovat cu sprijinul României

Corina Bezer

Construcția  blocului de studii va fi  posibilă grație sub-proiectului „Lucrări de construcție a blocului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat, UTAG”, finanțat în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României, conform Hotărârilor de Guvern nr. 436/2014 și nr. 487/2019.

Costul lucrărilor civile constituie peste 20 de milioane de lei și include lucrările de construcție a unui bloc nou de studii.

Menționăm că mijloacele financiare vor fi alocate IP FISM la etapa de rectificare a Legii bugetului de stat 2020. Pentru a nu tergiversa demararea lucrărilor de construcție, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să transmită o scrisoare de garanție privind asigurarea acoperirii contribuției autorității publice locale în cadrul sub-proiectului „Lucrări de construcție a blocului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat, UTAG”.

„Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat este singurul cu predare în limba română din municipiu. Vom crea condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional prin valorificarea ajutorului nerambursabil acordat de România, astfel încât școala să devină spațioasă, modernă, atractivă pentru generația în creștere. Am decis ca  cele 5,6 milioane de lei, care urmau să fie achitate din bugetul autonomiei, vor fi acoperite din contul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”. Decizie a fost agreată și de partenerii noștri, Banca Mondială, care finanțează acest proiect.”, a declarat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

În prezent, în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat își fac studiile 476 de  elevi.

În 2018, Liceul „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, singurul din raionul Taraclia cu predare în limba română, a fost renovat datorită sprijinului Asociației „UNIREA-ODIP”. Până la renovare, instituția de învățământ se afla într-o stare deplorabilă, pereții erau plini de mucegai, iar tavanul era aproape să cadă peste elevi.