Drapel România

Societatea civilă cere declararea zilei de 27 martie – Zi de sărbătoare națională și în Republica Moldova

Corina Bezer

Liderul ODIP, Vlad Bilețchi, a făcut un apel către deputații Republicii Moldova pentru ca ziua de 27 martie să devină zi de sărbătoare națională și în țara noastră. Potrivit lui Bilețchi, 27 martie 1918 este o zi de o importanță crucială pentru istoria neamului românesc și ar trebui marcată cum se cuvine. La apel s-au alăturat mai mulți internauți, care susțin apelul liderului ODIP. Primul oficial care a reacționat a fost deputatul PLDM, Maria Ciobanu, care a declarat că „în legislatura precedentă am avut o asemenea inițiativă legislativă. Nu au dorit parlamentarii nici să fie inclusă pe ordinea de zi, darămite să fie votată”. 

print screen

Societatea civilă își exprimă speranța că inițiativa deputaților din România îi va mobiliza pe deputații din Parlamentul Republicii Moldova și vor demonstra că istoria nu este uitată. În acest sens a fost lansată și o petiție online. „Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului roman. Asociația ODIP – Onoare, Demnitate și Patrie face apel către deputații din Parlamentul Republicii Moldova pentru ca ziua de 27 martie să devină zi de sărbătoare națională și în Republica Moldova. Semnează și tu petiția dacă îți dorești acest lucru!”, se arată în textul petiției. 

Amintim că ziua de 27 martie a fost declarată sărbătoare naţională în Romania. În urma votării, Camera Deputaţilor de la București a decis ca această zi să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România.