Spitalul Clinic Militar Central

Spitalul Clinic Militar Central are în dotare echipament medical de ultimă generație

Victoria Muntean

 Spitalul deservește în mod prioritar militarii, angajații civili și pensionarii Ministerului Apărării, membrii lor de familie, precum și toți cetățenii Republicii Moldova care au nevoie de tratament.În 2018, instituția a fost dotată cu aparate de investigație noi, procurate din banii publici, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Grație sprijinului PNUD, a fost achiziționat echipament de ultimă generație în valoare de aproximativ 7,17 milioane de lei din sursele oferite de Ministerul Apărării.

„Echipamentul cu care era dotat spitalul înainte era destul de vechi, din perioada sovietică, ceea ce nu ne permitea să efectuăm volumul de investigații necesar”, afirmă colonelul Vladimir Trofimov, medic-șef la Spitalul Clinic Militar Central. „Faptul că au fost procurate echipamente moderne, care asigură o asistență medicală calificată, cu metode de diagnostic și tratament de înaltă performanță, va duce cu siguranță la creșterea numărului de solicitări la serviciile Spitalului Militar”, adaugă Vladimir Trofimov.

Radiografiile de rutină, mai rapide și precise

Cu aparatul radiologic digital, livrat spitalului în noiembrie 2018, timpul de aflare în sala de examinare, dar și gradul de iradiere, a scăzut. Șefa cabinetului imagistică afirmă că astfel de investigații se utilizează în special pentru a diagnostica scolioza și pentru stabili gradul acesteia, pentru a aprecia aptitudinea pentru serviciul militar.

Mesele de operații, mai prietenoase medicilor și pacienților

Secția chirurgie a Spitalului Clinic Militar Central, în care se fac cinci-șase intervenții pe zi, a fost dotată cu o masă multifuncțională de operații, care permite poziționarea pacientului în funcție de fiecare caz.

„Masa multifuncțională chirurgicală este performantă, de ultimă generație. Am fost recent la un stagiu în Germania și am fost plăcut surprins să văd în sălile de operație același tip de mese”, povestește Alexandru Dima, șeful Secției.

Sterilizare automatizată, de la A la Z

Secția Chirurgie s-a mai ales, începând cu luna noiembrie 2018, cu un autoclav pentru sterilizarea instrumentelor medicale. Ciclul minim de sterilizare durează o oră și jumătate, iar cel maxim nu depășește trei ore și jumătate. Anterior, spitalul utiliza aparate semiautomate, care necesitau supravegherea permanentă a procesului.

„După șase anestezii, la sfârșitul zilei nu mai aveai cu ce respira”

Intervențiile chirurgicale vin în tandem cu o doză de anestetic, spitalul a fost dotat în octombrie 2018 cu un aparat modern pentru efectuarea anesteziei. Vechiul echipament avea un consum foarte mare de preparate anestetice, fiindcă o parte din acestea se pierdeau pe parcursul operației.

În prezent, pacienții apelează cu mai multă încredere la serviciile medicale, fiind informați despre cât de performant e aparatul pentru anestezie: „Când ajung în sala de operații, pacienții sunt informați pe scurt cu ce lucrăm, cât de repede adorm, cât de repede se trezesc. Astfel, ei se simt mai în siguranță”, spune Ina Moldovan.

Aparatul monitorizează funcțiile vitale ale organismului, precum pulsul, tensiunea, saturația cu oxigen, conținutul de CO2 în aerul inspirat/expirat. El oferă și date despre concentrația anesteticului în sânge la expirație și inspirație din volumele cu care respiră pacientul.

Spitalul Clinic Militar Central are 20 de secții și cabinete. Instituția a fost creată în anul 1992, pe baza fostului spital militar din garnizoana Chișinău, care activa în perioada sovietică.

PNUD a mai procurat echipament medical și pentru Serviciul medical al Ministerului Afacerilor Interne.