Ninsoare Chișinău aprilie

Stare EXCEPȚIOALĂ în Chișinău// Peste 1600 de copaci doborâți de ninsoare! Autoritățile vor munci continuu

Corina Bezer

Până la această oră, ca urmare a ninsorii din ultimele ore, s-au înregistrat:

– Doar în Chișinău au fost prăbușiți peste 1635 de arbori prăbușiți, fără parcuri. Până la ora 17.00, au fost curățați de arbori prăbușiți la 135 de adrese, la fiecare câte 4-5 copaci. La ora actuală drumuri blocate de copaci nu sunt. Pe arterele principale se circulă normal.

Ninsoare Chișinău aprilie

– Pe arterele laterale și în curți mai este blocată circulația.

– În rezultatul căderilor de arburi, au fost rupte 250 de conductoare electrice, 60 cabluri, 12 piloni electrici au fost deja demolați. A rămas de scos pilonul de la Armenească cu Alexandru cel Bun. 

–  De la „Union Fenosa” au intevenit 16 echipe, au fost avariate 14 fidere de 10 kW. Acum râmâne neconectat un singur fider care se referă la orașul Ialoveni, dar se află în Chișinău. După ora 17.00 vor lucra 9 echipe din cele 16. Patru echipe vor lucra non-stop. Peste 100 de piloni de electricitate au căzut.

– Acoperișurile la șase blocuri de locuit au avut de suferit, au fost acoperite cu foi de ardezie. Iar două apartamente din sectorul Râșcani și Botanica au fost afectate din cauza prăbușirii crengilor. 

– 28 de troleibuze au circulat cu dificultate, dintre care 2 cazuri au fost mai grave, la str. Zelinski și Sarmezegetusa, unde au staționat 5-6 ore. Acum toate rutele au fost restabilite, se circulează normal, dar cu întârziere de grafic orar. Pe timp de noapte rămân 3 echipe de serviciu, ca mâine să circule în mod normal.

– La 3 agenți economici au fost avariate conductoarele de gaz.

– În capitală au fost antrenate 25 de autospeciale și 60 de persoane. Pe timp de noapte vor fi 40 de autospeciale și 70 de persoane.

– Sunt deteriorate acoperișurile la 3 instituții de învâțământ din capitală

– Au fost deteriorate 140 unități de transport din cauza prăbușirii arborilor, 7 persoane au avut de suferit în urma căderii ramurilor de copac, 3 sunt spitalizat

– În capitală au avut loc 56 accidente rutiere.

„Trebuie ca și locuitorii Capitalei să intervină și să dea o mână de ajutor, să adune crengile, dar să nu facă haz pe seama mea. Nu poate fi cineva învinuit de această calamitate, încă nu se știe ce consecință va fi pe țară. Vom avea de lucru până în vară”, a spus Dorin Chirtoacă, primarul capitalei.

Potrivit meteorologilor, ninsorile vor continua și ziua de mâine, 21 aprilie. 

Ninsoare Chișinău aprilie