Festivalul de film polonez CinePOLSKA la Chișinău

Start Festivalului de film polonez „CinePOLSKA” la Chișinău

Corina Bezer

Filmele prezentate anul acesta la ediția 12 a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. Motto-ul festivalului din acest an este „Istorii din prezent”.

Festivalul este inaugurat astăzi, de filmul plin de umor şi cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Povestea spusă cu graţie despre nişte muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului este, în acelaşi timp, un imn adus jazz-ului şi pionierilor acestuia. Înainte de prima proiecţie din cadrul festivalului, pe spectatori îi va aştepta la intrare şi o surpriză dulce, strâns legată de Polonia.

   În ziua următoare, se va derula filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuţie emoţionantă despre spiritualitate, despre viaţa de după moarte şi raportarea noastră faţă de propriul corp.

  Pe 6 noiembrie va fi prezentată pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, este povestea tragi-comică a două surori, Marta şi Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, îşi schimbă total atitudinea faţă de ele însele. Deşi filmul vorbeşte despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV.

  Săptămâna următoare, pe 7 noiembrie, va începe cu proiecţia dramei psihologice „Înstrăinare” de Dariusz Gajewski, film care abordează o problemă foarte bine cunoscută în ţările Europei de Est – neputinţa emigranţilor în faţa instituţiilor internaţionale şi a procedurilor insensibile.

„Anatomia răului” – thriller-ul lui Jacek Bromski, un creator cu o bogată experienţă, este o capodoperă a filmului de gen şi va fi prezentat în penultima zi a festivalului – 8 noiembrie.

Festivalul CinePOLSKA de la Chişinău se va încheia pe 9 noiembrie cu filmul „Statele unite ale iubirii” al tânărului regizor Tomasz Wasilewski. Un eveniment conex Festivalului CinePOLSKA îl va reprezenta expoziţia de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, pregătită de Fundaţia In Situ.

 Prezentarea de filme din cadrul CinePOLSKA este organizată de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău, Studioul Moldova Film și Centrul Cultural Odeon, cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică (PISF).