bani

(STUDIU) Banii acordaţi Moldovei de către Banca Mondială în cadrul unui proiect pentru construcţia Punctelor de Control la Frontieră au fost utilizaţi ineficient

Corina Bezer

Mijloacele creditare acordate Moldovei de către Banca Mondială în cadrul Proiectului MAC-P pentru construcţia Punctelor de Control la Frontieră şi achiziţionarea softurilor informaţionale au fost utilizate ineficient.  Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns direcţia analitică a CNA, în urma unui studiu privind implementarea Proiectului „Agricultura competitivă din Moldova (construcţia Punctelor de Inspecţie la Frontieră)” de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Agriculturii şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Astfel, în pofida faptului că proiectele date au fost lansate mai bine de trei ani, fiind cheltuite mijloace creditare substanţiale, până la moment nu s-a reuşit implementarea acestora, fiind create premise în vederea compromiterii proiectului dat şi prejudicierea statului.

În acest sens, experţii au adus exemple concrete, constatând greşeli majore în cazul unor licitaţii. Or, în cazul licitaţiei de lucrări pentru construcţia PIF Leuşeni, caietele de sarcini au fost întocmite cu deficienţe, fiind indicaţi termeni ireali de executare a contractului. Mai mult ca atît, urmare a tergiversării implementării proiectului vizat, valoarea contractului de reconstrucţie a fost majorat de la 11,5 mln lei (oferta cea mai mică de la prima etapă a licitaţiei) pănă la 26,6 mln lei (oferta câștigătoare). 

În cazurile PIF Tudora şi PIF Criva, lucrările de construcţie au avut loc cu tergiversarea termenului datorită faptului că ANSA, în calitate de beneficiar al obiectivelor date, nu a întreprins măsurile necesare pentru obţinerea coordonărilor şi autorizaţiilor necesare.  Ca şi concluzie, nici unul din contractele cu privire la construcţia PIF-urilor, al căror beneficiar este ANSA, nu au fost executate în termenii stabiliţi, finalizarea acestora fiind tergiversată semnificativ, în mod deliberativ. 

De asemenea, în cazul licitaţiilor privind elaborarea a două sisteme informaţionale (MMSV şi LIMS) în domeniul sanitar-veterinar au fost stabilite situaţii de conflicte de interese între compania câștigătoare „Romanian Soft Company” şi unul dintre membrii comisiei de licitaţie.  În pofida faptului că sistemele informaţionale MMSV şi LIMS, ulterior elaborate, au trecut toate certificările de conformitate, ANSA a refuzat sa le primească la balanţă şi să le implementeze, invocând nefuncţionalitatea acestora, lipsa rezultatului scontat şi a unei platforme pentru operarea produselor software.  În timp ce ANSA tergiversa implementarea sistemelor, la acea etapă deja expirase 75% din perioada de garanţie şi mentenanţă, asigurată de către furnizorul sistemelor informaţionale, în conformitate cu obligaţiile contractuale.