Târgul de Cariere Chișinău 2018

Târgul oamenilor harnici

Corina Bezer

În holul Palatului Național „Nicolae Sulac” era forfotă mare, chipuri senine și pline de entuziasm, angajatori amabili, pe lângă toate acestea, și timpul de afară era în unison cu atmosfera plăcută de la Târgul de Cariere din anul acesta. La eveniment au participat în jur de 50 de companii de angajare. Majoritatea erau axate pe economie, finanțe, bănci, inginerie, IT și Software. Practic a doua companie de recrutare avea  în lista de cererințelor de angajare cunoașterea limbii engleze. Dar au fost și excepții, unde potențialul angajat trebuia să cunoască cel puțin la nivel mediu limba italiană și să fie stabilit cu traiul la Iași, Bacău sau Craiova pentru a se putea angaja în funcția de operator la Almaviva Service.

Aliona Alioaei, specialist în recrutare a declarat: “Suntem în romînia din 2016, Almaviva Services oferă servicii de Custumer Care pentru participanții top din sectoarele Telecomunicații și Credit Financiar care operează la nivel internațional cu o rețea de asistență continuă și promptă, salariul este motivant, la care se adaogă și bonusuri lunare ”.

Tinerii pasionați de IT și programare își pot găsi cu ușurință un post de muncă vacant, chiar dacă nu au studii în domeniu sau în general abia încheie studiile gimnaziale. Aceștia pot aplica la un start-up educațional cum este CodiFun.

Romina Garas, manager pe marcheting CodiFun a spus: “Am venit la Târgul de Cariere cu un start-up, care este orientat spre tineri. Acest program are drept scop predarea unui curs de studii IT de la zero, iar în final cei care vor aplica vor obține un certificate de studii și lista cu potențialii angajatori ce au nevoie de specialiști în domeniu. Cursul este contraplată, la un preț simbolic de o sută de lei.”

Consiliul Național al Tineretului din Moldova vine anul acesta cu oferte tentante pentru tinerii entuziaști, plini de energie, curaj și dorință de a munci, oferă posibilitate de a călători din contul organizației și desigur un program de stagiere pentru toți doritorii.

Rodica Ciobanu, coordonator comunicare Consiliul Național al Tineretului din Moldova a spus: “În acest an venim cu mai multe oportunități pentru tineri, inclusive implicarea în oferte de voluntariat, dar avem și oferte de muncă cum ar fi coordonatori politici de tineret, coordonatori locali în diferite regiuni ale țării”.

            Asociația Little People recrutează o persoană dedicată cât și voluntari care ar susține copii bolnavi de cancer, aceasta va obține un pachet social, contract de muncă și cel mai important o remunerare emoțională în formă de zâmbete și recunoștință de la copii.

Laura Răducan, psiholog în Asociația Little People a declarant: “Căutăm o persoană dedicată care să aibă studii în domeniul psihologiei sau științe associate, care să preia rolul de coordonator al programului zilnic de suport, să realizeze  activități terapeutice împreună cu copiii bolnavi de cancer în spital, să coordoneze echipa de voluntari, să realizeze acțiuni de comunitate prin care să trnsmită mesajul supravețuirii mai departe către publicul din Chișinău”.

Persoanele cu o pregătire militară, sau cu catedra militară au avut astăzi posibilitatea să aplice la funcțiile vacante din sfera ordinii publice, dar și în alte domenii care necesită o pregătire militară anterioară sau o pot obține pe parcurs. Potențialii angajați vor beneficia de un salariu minim de 5500 de lei, pachet social, dar și premii lunare.

Pavel Lotian, sergent major, specialist principal al secției Administrare Personală direcția Management Resurse Umane Trupele de Carabinieri Ministerul Afacerilor Interne a declarat: Astăzi am venit cu 265 de oferte de posturi de muncă vacante în domeniul ordinii publice, management resurse umane, în domeniul logistic, financiar, contabilitate, medicină.

            Târgul de cariere a găzduit anul acesta mai multe companii din România care au și filiale în Republica Moldova, dar este regretabil faptul că s-a simțit lipsa companiilor naționale care ar recruta specialiști.

Mai multe persoane prezente la eveniment au declarat că nu au găsit oferte de lucru în corespundere cu studiile de specialitate, printre acestea s-a enumărat și Mariana Baraniuc specializată în Științe ale Comunicării care a spus: “Anul acesta sunt mai pu’ine oferte de lucru în serviciul de presă și comunicare cu publicul, dar am găsit oferte de lucru în domenii care nu necesită studii de specialitate, însă sunt alte cerințe cum ar fi cunoașterea limbii engleze, deplasarea cu traiul în România etc.”

Cei care sunt în căutarea unui post de muncă și nu au vizitat încă Târgul de Cariere pot veni și mâine între orele 10-17 pentru a face cunoștință cu ofertele de muncă și oportunitățile de care pot beneficia la alegerea unui job.

Rața Diana – stagiar FJȘC USM