Tarifele pentru energia electrică rămân neschimbate

Victoria Muntean

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat consumatorii că în luna iulie și august prețul pentru energia electrică rămâne neschimbat. Potrivit ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, pentru 70% din consumul pe țară a fost încheiat un contract cu Centrala de la Cuciurgan pentru următoarele două luni.

„Preţul la energie electrică rămâne neschimbat. Pentru 70% din consumul pe ţară a fost încheiat un contract cu MGRES pentru iulie şi august, la preţul de 59.9 dolari per MWh. Pentru celelalte 30% din consum a fost încheiat un contract cu AtomEnergo (companie de stat ucraineană), pentru luna iulie, la prețul de 77 de dolari/MWh. Prețul mediu ponderat pentru luna iulie este de 65.03 dolari /MWh”, a scris Andrei Spînu.

După ce licitaţia organizată de compania statului Energocom pentru achiziția energiei electrice a fost anulată, pentru luna mai Energocom a negociat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan un nou contract privind livrarea energiei electrice, doar pentru o lună.

Ulterior, Comisia Situații Excepționale a dispus ca Energocom să cumpere și pentru lunile iunie, iulie și august energie electrică în baza negocierilor directe. Astfel, furnizorii încheie cu Energocom contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară, iar în cazul modificării tarifelor, sunt semnate acorduri adiționale.