Spiridon Vangheli

Tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli a împlinit 87 de ani

Victoria Muntean

Scriitorul, traducătororul şi editorul moldovean împlinește 87 de ani. Spiridon Vangheli s-a născut la Grinăuţi, Bălţi, acolo unde a făcut școala primară. A absolvit apoi Institutul Pedagogic „Ion Creangă”. A fost profesor, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

Spiridon Vangheli a menționat că primește sute de scrisori de la copiii din toată țara,Într-un interviu acordat anterior pentru Adevărul:

„Îmi scriu deja copiii celor de la care primeam scrisori altădată. Orice rugăminte este deosebită. Cea mai frecventă dorinţă e să-l aduc pe Guguţă în faţa lor. O fată din raionul Călăraşi mi-a cerut să-l trimit pe Guguţă în satul ei, că-l va hrăni cu brânză şi cu lapte pentru că are vacă. Altul a vrut ca Guguţă să vină în sat să facă ceva pentru că nu au harbuji. Unii îl întreabă dacă e sănătos. O fetiţă din Sadova mi-a scris că, dacă Guguţă e sănătos, şi ea se simte bine. Mulţi îmi cer voie să fie Guguţă măcar pentru o zi. Copiii sunt legaţi de Guguţă. El nu mai este al meu, ci al lor”.

În activitatea sa de creaţie, de jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi” etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.