Trafic de influenţă

Trafic de influență în lanț pentru obținerea permiselor auto

Corina Bezer

Potrivit denunțătorului, suspectul, împreună cu alte persoane neidentificate la moment, ar fi pretins și primit 4000 de lei pentru eliberării certificatului de absolvire a orelor practice suplimentare și 450 de euro pentru favorizarea susținerii ulterioare a examenului de calificare auto și eliberarea permisului de conducere de tip „B”. Acesta ar fi declarat că are influență, în acest sens, asupra unor persoane publice din cadrul Secției de Înmatriculare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din municipiul Bălți.

Astfel, a fost pornită o cauză penală pentru luare de mită și trafic de influență.

Identic aceleiași scheme, la scurt timp, un caz similar s-a produs în Dondușeni. Ofițerii anticorupție au reținut un instructor la o școală auto, care ar fi pretins 500 de euro pentru a influența angajați din cadrul SÎTCCA Otaci în vedereaevaluării pozitive a cunoștințelor și respectiv, eliberarea permisului de conducere auto categoria „B”. Și pe acest caz a fost pornită o cauză penală pe trafic de influență.

În ambele situații suspecții au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă  cu închisoare de la 2 la 6 ani sau amendă în mărime de la 3000 la 4000 unități convenționale.