Traian Băsescu

Traian Băsescu: Obiectivul de ţară este restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut

Corina Bezer

„Una foarte interesantă spusă de domnul preşedinte Iohannis, că obiectivul nostru de ţară e să intrăm în zona euro, alta spusă de Ponta, care spunea să obiectivul nostru de ţară este să intrăm în Spaţiul Schengen, oamenii ăştia nu au citit tratatul de aderare a Românii la UE. Eu am semnat acest tratat în 2005, la Luxemburg, iar intrarea în zona euro şi Spaţiul Schengen sunt obligaţii din tratat, nu pot fi un obiectiv de ţară”, a declarat, duminică, Traian Băsescu, în faţa a circa o mie de persoane care au participat la lansarea candidaţilor PMP Arad, transmite Mediafax.

Potrivit acestuia, România are obligaţia să îşi asume ca obiectiv de ţară refacerea integrităţii teritoriale a ţării şi „restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut”.

„Tot soiul de neaveniţi spun că nu ne lasă americanii, că nu ne lasă francezii, nemţii, ba că nu vor ruşii. Vă rog să mă credeţi că în cei zece ani în care am avut onoarea să îndeplinesc funcţia de preşedinte al României am deschis subiectul cu multe ocazii cu toţi liderii importanţi din lume, nimeni nu spune „nu”, dar oricine poate să spună ceea ce ştim… modificarea frontierei în UE nu se poate face decât în conformitate cu Convenţia de la Helsinki din 1975, acesta a fost tratatul în baza căruia s-a putut face reunificarea Germaniei, numai că Germania a avut politicieni care au vorbit tot timpul despre reunificare, România a ratat şi ocazii să se unească cu Republica Moldova la începutul anilor ’90”, a afirmat Băsescu.

În opinia fostului preşedinte, România trebuie să îşi intensifice politicile de apropiere de Republica Moldova, pentru că acest lucru ar creşte procentul moldovenilor care ar susţine unirea.