Traian Băsescu

Traian Băsescu: Suntem o națiune care locuiește în două state prin voința lui Hitler și Stalin

Corina Bezer

Întrebat dacă există vreo schimbare de atitudine din partea SUA/NATO și UE față de proiectul Unirii dintre Republica Moldova și România, Traian Băsescu a afirmat:

Partenerii României, atât Statele Unite, cât și statele membre ale Uniunii Europene, cunosc abordarea mea față de această nedreptate comisă de doi criminali în secolul trecut. Eu am spus-o întotdeauna deschis și asumat: suntem o națiune care locuiește în două state prin voința lui Hitler și Stalin, iar unirea se va face atunci când românii de pe cele două maluri ale Prutului vor dori să trăiască într-un singur stat. Aceasta este realitatea și nicio țară apropiată României nu se va împotrivi îndeplinirii acestui ideal.

Ştiu că povestea unirii este prezentată de politicienii de la Chişinău ca fiind una căreia ba SUA, ba UE, ba NATO i se opun. Este o minciună. Dacă cetăţenii şi politicienii din cele două state româneşti vor hotărî în mod democratic, prin parlamentele lor sau prin referendum, acest lucru, fără utilizarea forţei, nu se va opune nimeni. Sunt convins că nici Moscova nu se va opune unirii. De altfel, prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că „frontierele pot fi modificate prin mijloace paşnice şi prin acord”. Dar trebuie s-o spunem deschis în contextul abordării subiectului unirii: România a fost până la Nistru.

Daţi-mi voie să vă spun foarte cinstit că, după părerea mea, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia viitorului şi este utilă ambelor ţări.

În plus, ţineţi cont că la  NATO şi UE nu există planuri de extindere dincolo de frontierele României, fie că vorbim de frontiera de Nord, cu Ucraina, fie că vorbim de frontiera de Est, cu Republica Moldova. Din punct de vedere al extinderii, priorităţile NATO şi UE sunt Balcanii ca proiecție pentru următorii 20 de ani.

Altfel spus, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia care poate aduce cel mai repede şi securitate,, şi un trai mai bun pentru cetăţenii din stânga Prutului. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru ambele ţări.

Întrebat de Deschide.md ce ar trebui să facă cetățenii din Republica Moldova pentru o viață mai bună, pentru a nu mai fi furaţi de liderii săi, fostul președinte al României a precizat:

În primul rând, să nu-i voteze pe cei care vor să-i predea gratis în Uniunea Vamală a Moscovei. Ar trebui să fi fost suficienţi peste 50 ani sub regulile Moscovei.