Transnistria

Transnistria insistă asupra accesului în Europa a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare din regiune

Corina Bezer

Propunerea a fost înaintată joi, în cadrul întrevederii la oficiul din Tiraspol a Misiunii OSCE în RM, la şedinţa grupurilor de lucru privind dezvoltarea transportului şi a drumurilor din partea Moldovei şi Transnistriei, relatează mbc.md. 

Propunerea este prevăzută „pentru perioada dialogului între RMN şi Moldova” şi se motivează prin „refuzul nerezonabil al Moldovei de la activitatea la subiect”.

Reprezentanţii Tiraspolului au subliniat că „un accent deosebit se face pe ţările Uniunii Europene, întrucît ţările CSI, de asemenea, semnatare ale Convenţiei de la Viena privind traficul rutier, nu au introdus măsuri restrictive împotriva transportului transnistrean”.

Transnistria în mod tradiţional propune să fie permisă participarea automobilelor cu plăcuţele de înmatriculare din regiune la traficul internaţional. RM însă consideră că transportatorii transnistreni trebuie să fie înregistraţi pe teritoriul Moldovei şi să folosească plăcuţele de înmatriculare ale acesteia. Tiraspolul apreciază aceasta drept „substituirea unui dialog obiectiv de soluţionare a problemelor acumulate în sectorul transporturilor prin ultimatumuri pregătite în grabă, ceea ce a blocat orice posibilitate pentru o activitate de compromis”.

Părţile au convenit să continue consultările la nivel intern pentru studierea posibilităţilor de apropiere a poziţiilor.