De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 40 de minute

Sfatului Țări

Trei asociații invocă obstacole la instalarea bustului unui membru al Sfatului Țării

Victoria Muntean

Astăzi, într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții a trei asociații au făcut un apel către autorități să intervină în soluționarea problemei, la instalarea bustului în memoria lui Alexandru Oatu, membru al Sfatului Țării.

Liderul Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bileţchi, a declarat că instalarea bustului, în memoria unei personalități istorice, este o idee simplă, nobilă și bine intenționată. Potrivit lui, acest fapt nu aduce pagube nimănui, iar obiectivul este de a promova cultura și patrimoniul național. Activistul a mai spus că suprafața unde se dorește a fi instalat bustul este părăsită și se află în ruine. „Este uimitor, cum poți să votezi împotriva instalării unui bust, în condițiile în care ai o clădire care se ruinează și spațiul adiacent este plin de gunoi și deșeuri”, a declarat Vlad Bilețchi.

Astfel, președinții celor trei asociații au criticat starea în care se află acum clădirea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, în care Sfatul Țării a votat Unirea în 1918.

„Alexandru Oatu este o personalitate marcantă a acestui popor, om de cultură, care din păcate nu are nici o mențiune sau amintire despre viața și activitatea lui”, a declarat Anatol Petrencu, istoric și președintele Asociației „Pro Memoria”.

„Am monitorizat cu atenție starea clădirii în care Sfatul Țării a votat unirea – este într-o stare dezastruoasă, se ruinează văzând cu ochii din cauza conducerii care nu întreprinde nimic pentru a o proteja. Am pierdut mai bine de un an pe demersuri și discuții, proiecte și schițe pentru ca într-un final să fie refuzat vehement instalarea bustului lui Alexandru Oatu”, a declarat președintele Asociației Contra Corupției, Vladimir Maiduc.

Potrivit acestora, instituția este într-o stare gravă, iar conducerea nu întreprinde nimic pentru a o proteja. Liderii asociațiilor au anunțat că se vor adresa organelor procuraturii ca să investigheze starea a  AMTAP.

Alexandru Oatu a fost trezorierul Pământeniei din Dorpat. El s-a născut la 31 martie 1878, în satul Cuhneşti, jud. Bălţi, în familia preotului Ioan Oatu.  Apusul vieţii lui Alexandru Oatu a fost unul tragic. După 28 iunie 1940, el a rămas în Basarabia, fiind convins că noile autorități vor ține cont de trecutul său revoluționar, antițarist. Realitatea a fost alta. Când au venit sovieticii, foştii săi colegi şi prieteni erau arestaţi şi dispăreau fără urmă. Fiind chemat la NKVD, unde i s-a cerut să-i denunțe pe foștii săi camarazi, Oatu a înţeles că scăpare din acest infern nu există. Atunci a luat revolverul unui ofiţer NKVD, care locuia în gazdă la el, şi, când acesta era la baie, s-a împuşcat.