Vama leuseni

Trei vameşi şi doi poliţişti de frontieră, reţinuţi după percheziţiile de la Leuşeni

Victoria Muntean

Potrivit PA, au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 acțiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești ce nu li se cuvin, care variau între 10-200 euro. Concomitent, au fost documentați și 3 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 26 acțiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești, care variau între 50-200 euro.

Acţiunile de urmărire penală se desfăşoară în cadrul unei cauze pornite pentru corupere pasivă şi corupere activă. Suspecţii le favorizau trecerea autovehiculelor fără control vamal sau făcând doar un control superficial al autocamioanelor şi autoturismelor încărcate cu mărfuri şi colete 

Totodată, aceștia ar fi luat mită de la moldoveni cu paşapoarte biometrice pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene şi, respectiv, pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancţiuni pentru depăşirea termenului de şedere în Uniunea Europeană.

Mită s-ar fi luat şi de la persoane fizice rezidente şi nerezidente pentru a le permite trecerea frontierei de stat în contextul restricţiilor pandemice.