ff

Tutunul frânge inimi! Mai mulți oameni au fost informați cu privire la riscurile consumului de tutun

Corina Bezer

„Imaginea unei inimi sănătoase, în mod normal și a unei inimi a unui fumător. Atunci când o persoană inhalează nicotină, ea este o substanță care îngustează vasele sangvine și deteriorează pereții vaselor sangvine. De aceea, un fumător are un risc foarte mare să dezvolte infarctul miocardic acut, ceea ce înseamnă că mușchiul cardiac moare”, a declarat MARIA VICTORIA RACU, medic rezident, Agenția Națională de Sănătate Publică.

Potrivit autorităților, anual, în Republica Moldova mor peste 5000 de oameni din cauza bolilor provocate de consumul tutunului, iar peste 60 la sută dintre decese se înregistrează la persoanele în vârstă aptă de muncă.

„De aici și pornește motto-ul principal în anul curent în cadrul acestei zile – Fumatul ucide și inimile noastre. În acest sens, ne dorim foarte mult ca populația să conștientizeze că unul din factorii principali și de risc major în apariția bolilor cardiovasculare, inclusiv a deceselor, este fumatul”, a declarat SVETLANA CEBOTARI, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 În fiecare an, la data de 31 mai, Republica Moldova marchează Ziua mondială fără tutun. Din anul 2016 au intrat în vigoare noile prevederi ale legii anti-tutun, care prevede că fumatul este interzis în spații publice, dar și localuri.