Găgăuzia

UE va acorda 6 milioane de euro pentru renovarea infrastructurii sociale din Găgăuzia

Corina Bezer

Prima componentă a proiectului prevede intensificarea dialogului între autorităţile naţionale şi locale în domeniul agricol şi abilitarea comunităţilor din regiune pentru a se implica activ în procesul decizional şi cel de dezvoltare locală. Astfel, toţi locuitorii din regiunile cu statut special vor beneficia pe deplin de prevederile Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Prin cea de-a doua componentă va fi promovat antreprenoriatul local şi vor fi susţinute   întreprinderile mici şi mijlocii. Cele mai bune proiecte de dezvoltare a afacerilor, inclusiv de lansare a startup-urilor în Găgăuzia şi Taraclia, vor beneficia de granturi europene pentru implementare. Prin intermediul Centrului Syslab din Comrat vor fi create noi locuri de muncă, iar tinerii din regiune vor avea parte de instruire şi mentorat în procesul de dezvoltare a afacerilor.

În cadrul celei de-a treia componente, Proiectul SARD va renova infrastructura socială din 20 de comunităţi din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia şi va crea, cel puţin, 7 servicii publice locale în baza unor proiecte de cooperarea intercomunitară. Astfel, 120.000 de persoane, ceea ce reprezintă aproape întreaga populaţie a regiunii, vor beneficia de servicii îmbunătăţite şi infrastructură renovată.

În contextul lansării proiectului, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că

„Intensificarea dialogului şi abilitarea comunităţilor va permite cetăţenilor, de rând cu autorităţile locale şi societatea civilă, să îşi stabilească priorităţile de dezvoltare şi să îşi traseze viitorul”.

În premieră pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului SARD, va fi pilotat programul LEADER, care s-a dovedit a fi un instrument eficient de dezvoltare locală în mai multe ţări europene. Abordarea Leader reprezintă o modalitate care permite actorilor locali să creeze Grupuri de Iniţiativă Locale în cadrul unor parteneriate publice-privatepentru ca să determine împreună nevoile locale, să valorifice resursele locale şi să contribuie la dezvoltarea comunităţii lor prin intermediul unei strategii de dezvoltare elaborată şi implementată local.

„Pământul și oamenii sunt, poate, cele mai importante resurse de dezvoltare pentru Republica Moldova. Iată de ce, un proiect asemenea celui pe care îl lansăm astăzi mi se pare extrem de important. El ne ajută să valorificăm potențialul uman pe care îl are țara noastră, prin educarea și implicarea lui în dezvoltarea comunității și, totodată, să stimulăm dezvoltarea locală, prin susținerea celor care vor să-și deschidă o afacere în agricultură, dar și prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale”, a declarat premierul, Pavel Filip. 

Proiectul „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii” (SARD) va fi implementat în perioada 2016-2018.

Potrivit datelor de la ministerul Economiei, în 2015 nivelul sărăciei în regiunea de sud a Republicii Moldova şi în Găgăuzia a fost de 8 ori mai ridicat decât în Chişinău.