transport public

ULTIMA ORĂ! Transport public gratuit pentru locuitorii mun. Chișinău și Bălți. Deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale

Corina Bezer

 Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în această seară, ca taxatorii să nu mai fie prezenți în transportul public din municipiile Chișinău și Bălți pentru a evita la maximum contactul între cetățeni în perioada evoluției crizei provocată de coronavirus.  În mijloacele de transport public, pasagerii vor putea merge exclusiv pe scaune. „Asta înseamnă că aceste întreprinderi nu vor percepe bani de la pasageri pentru călătorie. Aceasta se face pentru a limita contactul între pasageri și taxatori”, a spus premierul.

De asemenea, premierul a anunțat că directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, va fi demis. Asta în contextul în care patru lucrători medicali din cadrul Spitalului Clinic Republican s-au infectat cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a acuzat pe Ciubotaru că a încălcat procedura, fiindcă fără să informeze Ministerul a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Situația în ceea ce privește răspândirea COVID-19 continuă să se agraveze în Europa, respectiv vom fi afectați și noi. Crește numărul de cazuri depistate. Acțiunile noastre sunt menite să stopeze accelerarea acestui proces de apariția de cazuri noi. Aceste acțiuni pot avea efect doar dacă ne mobilizăm cu toții și înțelegem realitatea acestui pericol. E un pericol enorm. fără antrenarea societății nu vom avea succes. Dacă cetățenii nu se implică activ, nu răspund la apelul nostru, eforturile noastre nu vor avea efectul scontat. Amploarea epidemiei se va extinde în R. Moldova, vom ajunge la un nivel la care instituțiile medicale nu vor mai putea să ne ajute pe toți. Despre aceasta ne vorbește nu faptul că instituțiile noastre medicale nu sunt pregătite, dar experiența mai multor țări din lume, inclusiv europene, care au un sistem medical dezvoltat.  Când epidemia capăt amploare, nici un sistem medical nu mai face față”, a declarat  Ion Chicu.

Totodată, potrivit deciziei, cetățenii Republicii Moldova care au introdus în regim provizoriu pe teritoriul Republicii Moldova și care potrivit legii trebuie să le scoată din țară din de 180 de zile, s-a decis de a exclude din numărătoare zilele de urgență.