Un deputat român lansează un fond de finanțare a presei din R.Moldova

Un deputat român lansează un fond de finanțare a presei din R.Moldova

Victoria Muntean

În urma unui proces de consultare atât cu societatea civilă, cât și cu jurnaliști din Republica Moldova, am concluzionat că mass-media are nevoie de un sprijin mai susținut din partea României.Atât presa scrisă, cea online, cât si televiziunile trec prin cea mai dificilă perioadă din 1991 încoace. Reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă. Din acest motiv, instituțiile mass-media critice la adresa guvernului se confruntă din ce în ce mai mult cu restricții, inclusiv cu campanii de denigrare, menite a le reduce accesul la finanțări”, spune deputatul român.

Deputatul susține că Federația Rusă cheltuie anual cinci miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova și România trebuie să își asume contracararea acestei propagande măcar în Republica Moldova, susținând financiar mass-media autohtonă.

Acest program este destinat atât instituțiilor media, trusturi, cât și redacțiilor mici, jurnaliștilor independenți, bloggerilor / vloggerilor, videografilor/fotografilor, precum și organizațiilor neguvernamentale pe mass-media din R. Moldova și România. Toate activitățile finanțate trebuie să se desfășoare pe teritoriul Republicii Moldova. Agenția RoAid va aloca un buget total de 1.000.000 euro pentru programul RoAid – Media.