Spital

Un medic de familie şi unul de la urgenţă condamnaţi pentru malpraxis, au scăpat de pedeapsă

Corina Bezer

Cazul a avut loc pe 26 februarie 2009 în capitală, cînd o tânără a chemat ambulanţa la domiciliu pe motiv că se simţea rău. Deplasându-se dimineaţa la chemare, medicul din cadrul Staţiei municipale de Asistenţă Medicală Urgentă a efectuat un examen medical superficial al bolnavei, fixînd un diagnostic greşit de „infecţie respiratorie virotică acută, reacţie alergică medicamentoasă”, prescriindu-i un tratament incorect.

Spre seară, starea fetei se agravese, aceasta chemând la domiciliu medicul de familie. Venit acasă la pacientă, medicul din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.11 din Chişinău, la fel a investigat superficial bolnava şi, bazându-se pe diagnosticul fixat anterior de medicul de la urgenţă, a stabilit incorect maladia de care aceasta suferea, în consecinţă, în dimineaţa zilei următoare, fiind constatat decesul tinerei, în vârstă de 21 de ani.

Pentru stabilirea cauzei exacte a decesului pacientei, procurorii au dispus efectuarea a trei expertize, inclusiv a celei medico-legale în comisie, care au durat mai bine de 4 ani. Rezultatele expertizelor au concluzionat că decesul pacientei a survenit ca urmare a şocului toxico-infecţios complicat, cauzat de un proces inflamator purulent (furuncul) din regiunea obrazului stâng, iar victima necesita în mod obligatoriu spitalizare pentru investigaţii de laborator şi tartament staţionar. 

Astfel, recent, prin sentinţa judecătoriei Rîşcani a capitalei, inculpatele, cu vârstele de 44 şi 57 de ani, au fost recunoscute vinovate de cele incriminate de procurori şi condamnate la câte un an închisoare, însă, în legătură cu intervenirea termenului de prescripţie, acestea au fost eliberate de răspundere penală, cu încetarea procesului penal. Cu toate acestea, la demersul procurorilor, instanţa a dispus încasarea din contul inculpatelor în folosul succesorului părţii vătămate a câte 100 mii lei fiecare drept prejudiciu moral, cauzat prin infracţiune.