Un spațiu digital comun va fi dezvoltat între Republica Moldova și România

Victoria Muntean

Republica Moldova şi România au format astăzi o comisie mixtă interguvernamentală pentru cooperare în domeniul transformării digitale. Despre aceasta au anunţat într-o conferinţă de presă comună viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Ţurcanu, şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.

Astăzi, la Chişinău, a fot semnată declarația de constituire a Comisiei mixte moldo-române privind dezvoltarea spaţiului digital comun. În baza Memorandumului, semnat în luna februarie, părţile vor putea face schimb de experiență, prin mobilizarea resursele tehnice, financiare și umane.

”Ne propunem să avem în agenda noastră de lucru recunoașterea mutuală a semnăturii electronice, astfel încât cetățenii care au obținut semnătura de la autoritatea de certificare din Rep. Moldova să o poată utiliza în raport cu autoritățile din România și invers. Lucrul acesta este important pentru investiții, pentru antreprenori ca să-și poată administra afacerile eficient acționând de la distanță, este important și pentru cei aproape un milion de cetățeni pe care îi avem în comun cu statul român”.

Una dintre componentele esențiale de activitate ale structurii noi create va fi și securizarea cibernetică pe ambele maluri ale Prutului, potrivit Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja.

”Am văzut cu toții ce se întâmplă în țara vecină, în Ucraina dar și in Rep. Moldova și România. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a avut o perioadă extrem de grea. Ne confruntăm cu un val de atacuri de securitate cibernetică de o complexitate scăzută spre medie. Astfel, sunt prevăzute mai multe direcții care țin exact de securitatea cibernetică. Ele țin, pe de o parte, de soluțiile tehnologice pe care noi le avem și pe care le putem pune la dispoziția dumneavoastră și, pe de altă parte, de formarea resursei umane pentru a avea sisteme cât mai sigure și aici vorbim nu doar de funcționari publici, dar și de programe care să se adreseze întregii societăți”.

Amintim că, pe 11 februarie a avut loc o şedinţă comună a Guvernelor Republicii Moldova şi al României în cadrul căreia a fost semnat un memorandum, care a impulsionat formarea comisiei mixte specializate în domeniul transformării digitale. Potrivit oficialilor, în următoarele câteva luni ar urma să aibă loc o aliniere a soluţiilor digitale aplicate în cele două ţări, iar până la sfârşitul anului, Republica Moldova ar putea avea deja mai multe proiecte digitale importate şi implementate din România şi invers.