Cheiracanthium

Un tip de păianjen periculos a fost identificat în stânga Nistrului

Alexandrina Godiac

Potrivit specialiștilor, actualele condiţii de schimbări climatice, care provoacă vreme tot mai caldă şi uscată, au condus la faptul că în regiune apar insecte care nu sunt caracteristice acestei zone geografice.

 Pe malul Nistrului, în preajma localităţii Ghidirim, raionul Râbniţa, a fost depistată recent o femelă a păianjenului Cheiracanthium punctorium, numit şi „cu sac galben”.

Conform specialiştilor, această specie de păianjeni este considerată una dintre cele mai otrăvitoare şi periculoase. Înţepătura unui Cheiracanthium punctorium poate provoca necroze ale ţesuturilor, greaţă, vomă, stare de rău şi febră. În cazuri mai rare, pot fi afectate organele interne, provocând chiar şi moarte când este vorba de persoane cu alergii specifice.

„La întoarcere acasă, trebuie să fie verificate bine toate lucrurile ca să fie evitată pătrunderea insectei în locuinţă. Dacă totuşi se întâmplă că are loc muşcătura, atunci persoana afectată trebuie să fie imobilizată pentru a nu permite împrăştierea otrăvii în organism, locul înţepăturii să fie prelucrat cu orice antiseptic la îndemână, după care să fie alertat medicul”, explică specialiştii.