De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 2 ore

Eugen Doga

Unire prin muzică! Albumul „Marile succese” al compozitorului Eugen Doga, lansat la București

Corina Bezer

Albumul conține 18 melodii, printre acestea aflându-se „Maria Mirabela”, vals din filmul „Dulcea și tandra mea fiară” / „My Sweet and Tender Beast” (melodie care a fost interpretată în deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice de la Moscova, 1980, precum și la deschiderea JO de Iarnă de la Soci, 2014), „Metamorfoze”, „Orașul meu alb”, „Drumul țiganilor”, „Ruga”, „Cascada de la Paris”, „Păstrați iubirea”, „Rendez-vous”.

„Firește că era cazul să cunoașteți cu mulți ani înainte această muzică; m-am străduit să includ aici piese care au rezistat timpului și care în aceste timpuri au trecut hotarele multor continente”, a spus Eugen Doga. 

Prezent la eveniment, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, i-a oferit compozitorului basarabean o diplomă de excelență.

„Permiteți-mi ca, în numele instituției pe care o reprezint, să vă oferim cu acest prilej o diplomă de excelență. (…) Permiteți-mi să vă aduc un omagiu suplimentar și să spun că sunt rare personalitățile (…) care au abordat cu atâta măiestrie absolut orice gen de muzică. Eu nu cunosc pe altcineva. Aveți un dar deosebit ca tot ceea ce este muzical să nu vi se pară străin de muzică, de creația dumneavoastră, și să-l faceți remarcabil”, a spus Radu Boroianu. 

Și Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, a fost prezent la lansare. „Astăzi avem ocazia de a participa la un eveniment de excepție, această lansare a discului maestrului Eugen Doga. Pentru noi, numele lui Eugen Doga, mai ales în Basarabia, are o relevanță deosebită, pentru că în perioada sovietică ne-a ținut aproape de limba română, ne-a ținut aproape de cele, aș spune, sfinte”, a afirmat ambasadorul.

Directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Alexandru Arșinel, i-a oferit compozitorului Eugen Doga o serie de „simboluri românești” — o sticlă de vin, o muzicuță, cartea „Alexandru Arșinel — De la Dolhasca pe Calea Victoriei” și un CD cu o culegere de melodii înregistrate și interpretate de el însuși. 

Eugen Doga este unul dintre puținii compozitori care au compus și au interpretat toate genurile muzicale clasice, cu excepția muzicii de operă.

Distins cu premiul UCMR în 2006, acad. Eugen Doga, "Maestru în artă", "Artist al Poporului", „Om al Mileniului" și fost deputat, este o celebritate mondială, cu zeci de ordine, medalii, distincții, concerte în întreaga lume.

În 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer.