fff

UTIL pentru șoferi! Mașinile parcate neregulamentar ar putea fi evacuate forțat

Corina Bezer

Prin urmare, pe lângă amendă, șoferii vinovați vor fi nevoiți să achite și pentru evacuator, precum și pentru parcarea în zona special amenajată. Conform proiectului, pentru recuperarea vehiculelor ridicate din perimetrul orașelor Chișinău, Bălți și centrelor raionale, tariful va fi 250 de lei, iar din suburbii și alte localități – între 300 și 350 de lei. Plus la asta se adaugă o taxă de parcare.

Pentru autovehicule, tariful va fi de 15 lei pe oră, dacă perioada de parcare nu depășește 5 zile, și 200 lei pe zi, dacă perioada de parcare este mai mare de 5 zile. Pentru autobuze plata va fi de 20 lei/oră și, respectiv, 360 de lei pe zi, mai mult proprietarii vor trebui să plătească 550 lei care reprezintă costul de intrare la parcare sau pe teritoriul secției de poliție. Pentru camioane mai lungi de 7 metri taxa va fi de 40 lei/oră și 700 lei pentru 24 ore, iar intrarea va costa 900 lei. Motocicletele și motoretele evacuate vor fi amplasate în parcare sau în curtea secției de poliție, contra unor tarife de 15 lei pe oră și, respectiv, 200 de lei pe zi. 

Documentul mai prevede că agentul economic care prestează servicii de parcare trebuie să deţină o parcare specială. Selectarea firmei va fi efectuată în bază de concurs. De asemenea, terenul pe care va fi amplasată parcarea trebuie să fie nivelat, îngrădit, iluminat corespunzător și asigurat cu pază. La evacuarea și la returnarea vehiculului, proprietarul va întocmi un proces verbal.