Natalia Morari Veaceslav Platon

Val de reacții după anunțul jurnalitei Nataliei Morari precum că Veaceslav Platon este tatăl copilului său

Corina Bezer

„Trista… Este atât de greu să construiești și e atât de ușor să pierzi încrederea. Va fi și mai greu să reconstruim…”, a scris jurnalista Lorena Bogza pe pagina sa de facebook. 

Lorena Bogza„Eu, totusi, astept un comunicat al organizatiilor de media, pentru ca nu a fost retragere, ci pauza si o potentiala revenire, pentru ca ramane fondator, pentru ca a continuat sa ne aburească cu echidistanță aflându-se în conflict de interese… pentru ca a prestat servicii (traininguri) pentru aceste ONG-uri. Hai, că tre să fim corecți in ograda noastra”, a scris la rândul său jurnalistul Vitalie Călugăreanu. 

Vitalie Calugareanu

„Încrederea în mass-media independentă se construiește foarte greu și se ruinează ușor. pe mulți jurnaliști chiar i-a costat sănătatea, siguranța familiei și a copiilor luptând pentru integritatea lor profesională.

Atunci când cineva crează o legendă ca să își apere propriul copil, e bine să evalueze în ce mod dăunează asta încrederii în mass-media liberă la care au muncit mulți, sacrificându-și copiii.

Acum jurnaliștii integri trebuie să o ia de la capăt, să construiască din nou. îi va mai crede oare publicul? mai au puteri de construit?”, a scris jurnalista de la Ziarul de Gardă, Alina Radu. 

Alina RaduO reacție mai amplă a avut analistul politic Dionis Cenușă, care a formulat câteva întrebări în acest sens. 

„1. Când a început relația lui Morari cu Platon înainte de Aprilie 2009 (răsturnarea Comuniștilor și ascensiunea oligarhilor) sau după?

2. Ce fel de credibilitate pot avea toți cei din mass-media care nu știau despre relația (bine ascunsă) dintre Morari și Platon (cercetat pentru multiple infracțiuni)?

3. Cum se poziționează cei care sub umbrela TV8 au promovat tot felul de mesaje împotriva lui Platon? Vor fi ei la fel de stricți față de Morari ca și față de Stoianoglo?

4. Câți din mass-media vor cere retragerea premiilor acordate Nataliei Morari, inclusiv pe platforma Forumului Parteneriatului Estic? Cei din mass-media care au lobat pentru candidatura lui Morari știu bine acest lucru.

5. Cum rămâne cu Fundația UE European Endowment for Democracy care a susținut financiar TV8, inclusiv grație lui Morari? E vorba și de imaginea celor de la Bruxelles. Cred că retragerea finanțării pentru TV8 va fi retrasă, iar unii jurnaliști buni de acolo vor avea de pătimit.

6. De ce Morari a acuzat SIS-ul și indirect PAS-ul și pe Maia Sandu că ar șantaja-o și ar dori să o cenzureze? Morari a avut simpatii clar exprimate față de Sandu și PAS, care probabil nici ei nu știau despre legăturile dintre Morari și Platon.

Concluzia și morala principală:

Pentru public: Nu vă creați idoli nici în politică, nici în presă. Gândiți critic.

Pentru Mass-media: Cei independenți trebuie să evite orice asociere și simpatizare politică. Chiar dacă mulți dintre jurnaliști cu mii de likeuri au promovat partide politice, sub piele de miel (unii au câștigat prestigiu și bani), încă aveți timp să reveniți la datoria de jurnalist independent și imparțial”, a scris Cenușă pe facebook. 

Dionis Cenușă„Acolo unde moldovenii și-au pus cea mai mare încredere, de regulă, tocmai ăia i-au dezamăgit, furat și fentat cel mai mult”. Astfel a comentat directorul general al IMAS, Doru Petruți anunțul că Veaceslav Platon are legătură cu Natalia Morari. 

„Să nu credeți că lucrurile astea sunt legate doar de politică/politicieni. În trecutul nu prea îndepărtat, Banca de Economii era în permanență pe locul I în topul preferințelor oamenilor, a încrederii, utilizării etc., chiar și după prima devalizare. Fix aceleași lucruri sunt valabile legat de companii de telefonie mobilă, mezeluri, jurnaliști și orice topuri ați dori să faceți.

Dincolo de telenovela de care societatea avea cel mai mult nevoie acum, eu personal respect dreptul oricărui om de a face copii cu oricine de pe acestă planetă, inclusiv dacă ar fi vorba de cel mai sinistru terorist. nimeni nu trebuie judecat pentru alegerile legate de viața personală, mai ales dacă e vorba despre copii. atâta timp cât îți asumi, fiecare trebuie să fie liber și ferit de orice judecăți în privința alegerilor din viața personală.

Partea de conduită publică/profesională însă ne privește pe mai mulți, de la lecțiile de comportament, lecțiile de jurnalism, moralitate, democrație, valori nu știu de care, baricade și alte cele. Cred că este o întrebare publică legitimă: UNDE-I MILIARDUL!? (campanie în care personal recunosc că am crezut un pic, ca un pește din acvariu)”, a scris Petruți pe facebook. 

Doru Petruti

Iar activista civică Vlada Ciobanu a scris că este o lovitură dură asupra jurnalismului.

„Credeam că nimic nu mă mai poate lua prin suprindere, dezamăgi și înfuria în țara asta, dar viața e suprinzătoare. Activista și feminista din mine este extrem de tristă.

Sper TV8 să iasă cu o declarație oficială, în care să explice situația, în care membrii Consiliului de Administrare să ne povestească despre Codul de Etică al televiziunii și să ne spună pașii următori. Și sper TV8 să își revină cât mai curând din această situație extrem de jenantă și incorectă față de oameni.

P.S. Hai data viitoare să nu mai zicem: „viața personală, nu vă aninați!”

Later edit: S-a mai scris că e o lovitură dură, în general, asupra jurnalismului independent și subscriu”, a scris aceasta.

Vlada Ciobanu 

Precizăm că jurnalista Natalia Morari a anunțat că se retrage din televiziune, în condițiile în care a dezvăluit că tatăl copilului său este controversatul afacerist Veaceslav Platon.

„În ultimele săptămâni eu sunt șantajată de către oamenii din SIS cu aceste detalii din viața mea personală. Se dorește supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată. Tata lui Rem este Veaceslav Platon și o declar ca să nu mai existe loc de niciun fel de șantaj în privința mea și a fiului meu”, a declarat Natalia Morari.

La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate a reacționat și a lansat o invitație publică Nataliei Morari în vederea elucidării circumstanțelor cazului dat și identității persoanelor care au întreprins cerințe ilegale la adresa acesteia în legătură cu activitatea sa profesională.