Vera Nastasiu

Vera NASTASIU: „Închide uşa, schimbă discul, fă curat în casă, şterge praful. Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti!”

Sorina Noroc

– Ce s-ar putea schimba în țara noastră, dacă toți cetățenii ar vorbi corect limba română?

– S-ar schimba multe. Inclusiv, m-aș lăsa de meseria mea. Mă voi reprofila 🙂 Dar, lăsând gluma, vă pot spune că e unul dintre obiectivele pe care și le pune actuala breaslă a pedagogilor de limbă română și mi se pare un deziderat realizabil. Dacă fiecare va ști cum vorbește, când vorbește, ce vorbește, dar și mai important de ce vorbește, lucrurile se vor simplifica. Cred într-o societate capabilă să accepte schimbarea,  și noi reușim să mișcăm lucrurile în direcția corectă. Sper că și actuala conducere a Ministerului Educației să fie preocupată de acest aspect, dezvoltând programe viabile în acest sens. 

– Cum a apărut ideea unei școli de dicție? A fost un vis de-al dvs.?

– Sigur. Eu am crescut acest proiect, cu mult timp înainte de a lansa oficial cursurile de dicție. Și am aplicat o rețetă simplă, și anume: să facem schimbarea în sala mea de curs, să-l motivez pe clientul meu să devină mai bun, mai hotărât, firesc, autentic, original, cu emoții constructive și în final să poată avea prezentări de top. Iar eu țin la un citat care aparține lui Paulo Coelho, care spune așa:  Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu trişează. Uneori câştigăm, alteori pierdem. Nu aştepta să ţi se dea ceva înapoi. Nu aştepta să ţi se recunoască efortul, să ţi se descopere geniul, să ţi se înţeleagă iubirea. Încheie nişte etape. Nu din orgoliu, nu din neputinţă sau mândrie, ci pur şi simplu pentru că acel lucru nu se mai potriveşte în viaţa ta. Închide uşa, schimbă discul, fă curat în casă, şterge praful. Încetează să mai fii cine erai şi transformă-te în cine eşti!”. Asta am făcut eu.

Vera Nastasiu,arhiva personală

Îmi plac provocările, mi-au dat o doza bună de adrenalină și așa am ajuns în prima linie.

  – Care dintre elevii Școlii sunt mai activi, mai receptivi – copiii sau cei maturi? 

 – E greu să faci o distincție, pentru că fiecare dintre ei au farmecul lor. Copiii te cuceresc prin inocență, adulții prin carismă și uneori calități nebănuite, chiar de ei. Aici în sala mea, am descoperit multe caractere, oameni care au devenit protagoniștii unor piese de teatru, sau obținând un rol într-un spot video, au luat un job, s-au manifestat într-o apariție la tv într-un mod inedit, au avut discursuri foarte bune în fața angajaților companiei și multe alte lucruri.

– Cum erau primele ore de dicție? Deosebite de cele de acum?

– Ne place să evoluăm. E unul dintre ingredientele esențiale ale acestui proiect.  Plafonarea vine în momentul în care te simți comod, ori eu am căutat mereu să mă reinventez, să adun lucruri și oameni buni în jurul meu și să construiesc în fiecare zi, treaptă cu treaptă.  Niciodată n-am căutat clienți pentru produsele mele, ci produse pentru clienții mei. Așa a început totul.

Curajul vine la pachet cu voința, iar odată cu ea, vezi CALEA.

– De ce ai nevoie, pentru a-ți îndeplini un vis?

– De curaj! Curajul vine la pachet cu voința, iar odată cu ea, vezi CALEA. Așa mi-am îndeplinit visele de până acum. Nu mă supăr dacă unele nu se împlinesc. Nu mă blamez, nu mă înfrunt, nu mă tachinez. E simplu, dacă nu s-a împlinit, înseamnă că acel vis nu mi-a aparținut, sau poate nu eram suficient de pregătită pentru el. Îmi plac provocările, mi-au dat o doza bună de adrenalină și așa am ajuns în prima linie, și în școala generală, liceu, facultate, loc de muncă. Am considerat că nu am nimic de pierdut, decât să încerc și să iau acea experiență drept o lecție bună de viață. Culmea, de câte ori mi-am spus asta, fie am devenit olimpică, fie am luat 10 pe linie, fie am luat o acreditare importantă sau am câștigat proiecte care m-au motivat și ajutat să urc frumos în carieră. Cineva spunea, pe bună dreptate, dacă avansezi cu încredere în direcţia visurilor tale, vei cunoaşte un succes neobişnuit în vremuri obişnuite.

Vera Nastasiu, arhiva personală

– Îmi puteți spune un lucru despre Vera Nastasiu, pe care nu îl cunoaște toată lumea?

– Poate faptul că eu nu am venit pe lume ca majoritatea copilașilor, într-un salon de spital, ci în casa bunicii mele, Vera. De acolo port și numele. Mama venise în vizită la părinții ei. M-am născut la propriu în cămașă, iar bunelul a pus la rădăcina unui cireș cămașa în care eu am apărut pe lume.

Nu există succes acolo unde nu există zâmbete.

 – Absolvenții de liceu au aflat rezultatele examenelor de Bacalaureat. Următorul pas este să își aleagă o profesie, în care să devină foarte buni. Cum au fost anii dvs. de liceu, de studenție?

 – N-am simțit cu adevărat ce înseamnă viața de student, pentru că eu am muncit în toți anii de facultate. Am fost al treilea cel mai bun student din promoția mea de la UPS Ion Creangă. E bine să înveți, să nu fii un oportunist în facultate. Rezultatele vin atunci când depui efort și îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci.

   – Ce trebuie să știe un tânăr, la începutul drumului său în viață?

 – Un tânăr trebuie să știe că viața reprezintă o evoluție continuă. Iar dimensiunea succesului este măsurată de puterea dorinței tale, de mărimea visului tău și de cum gestionezi dezamăgirile pe drumul către succes. El trebuie să-și definească valorile și să investească timp în dezvoltarea lui personală. Să învețe că nu există succes acolo unde nu există zâmbete.

-Ce le transmiteți cititorilor Libertv.md?

  – Să rămână fideli portalului dvs. și să facă distincție în presa din RM între grâu și neghină. Iar echipei dvs. îi urez să rămână echidistantă, obiectivă și imparțială. Mult succes! 

  – Mulţumim! A fost o onoare!

Vera Nastasiu, arhiva personală

Îi mulţumim mult Verei NASTASIU pentru timpul pe care l-a acordat echipei Libertv, pentru receptivitate şi, desigur, pentru că ne inspiră, prin ceea ce face!